Predsjedništvo Demokratske zajednice Mađara Hrvatske sastalo se u Rijeci

107

Demokratska zajednica Mađara Hrvatske održala je svoju redovnu sjednicu predsjedništva u vili Ana u Rijeci. Na sastanku su se uz izvještaje vodstva nacionalne organizacije spominjali i budući planovi te određivanje mjesta i vremena ovogodišnje izvještajne skupštine DZMH.

Rijeka je uvijek bila važna Mađarima u Hrvatskoj što dokazuje i činjenice da je prije 27 godina u Opatiji osnovan jedan od prvih ogranaka Demokratske zajednice Mađara Hrvatske.

Odavna osnovana organizacija prošle je godine, zahvaljujući posredovanju DZMH-a i mađarskoj vladi, napokon dobila impresivno sjedište u širem centru grada. Sjedište, nazvano Vila Ana izvrsno je mjesto za razne sastanke radi čega je predsjedništvo DZMH odlučilo ovdje održati svoju redovnu sjednicu.

Predsjednik nacionalne organizacije izvijestio je o trenutnim događajima, a prisutni su razgovarali i o budućim planovima.

– Do sada je izvanredna godina iza nas u kojoj DZMH, kao jedina mađarska organizacija u Hrvatskoj, ima veću odgovornost nego ikad prije. Jedan od naših ciljeva ostaje pomoći svima, koji žele biti Mađari u Hrvatskoj.

Najupečatljiviji primjer toga je DZMH-ova politika stipendiranja, kojom se nakon puno godina napokon značajno povećao broj prvašića u mađarskim školama u Hrvatskoj – rekao je predsjednik DZMH, Robert Jankovics dodajući da svi Mađari u Hrvatskoj mogu računati na DZMH, živjeli bilo gdje unutar države.

Na početku sastanka se počasni predsjednik DZMH-a, Arpad Pasa prisjetio nastanka riječke osnovne organizacije u prosincu 1993. godine. Rekao je da u to vrijeme nisu ni sanjali o tome da će jednog dana Mađari grada Rijeke imati tako raskošno sjedište. Nazočni su također odali počast prvom predsjedniku organizacije, pokojnom Mátyásu Apró.