Prednosti školovanja na mađarskom jeziku

0
44

Razgovarali smo s ravnateljima mađarskih osnovnih škola koje su prednosti ako roditelji svoje dijete upišu u obrazovne ustanove u Zmajevcu, Lugu, Korođu ili u prosvjetno-kulturni centar u Osijeku, naime u veljači počinju predupisi.

Osnovna škola Lug je mjesto gdje se i učenik i nastavnik dobro osjećaju

Osnovna škola u Lugu ima prošlost dugu pola tisućljeća. Najsjajnije razdoblje je imala u desetljećima nakon osnivanja, ali i sada još ima značajnu ulogu ne samo u životu mještana Luga, nego i šire. Mnoge poznate i uspješne osobe su  započele  u školi u Lugu, koja i sada nastoji svoje učenike tako podučiti i odgojiti kako bi dobili neophodna znanja za osnove.

Trenutna zgrada škole otvorena je 1981. godine, a dugi niz godina škola se nastojala izboriti za dvoranu tjelesne i zdravstvene kulture, što je uz pomoć DZMH i uspjela ostvariti 2018. godine.

-Proteklih godina nisu manjkala unapređenja, a to će se nastaviti i u budućnosti. I nadalje ćemo naglasak stavljati na to kako bi naši učenici uspjeli otići na različita natjecanja, kako bi se mogli upoznati s učenicima drugih škola kako u Hrvatskoj tako i izvan Hrvatske, a zbog trenutne situacije, naravno u skladu s epidemiološkim uvjetima – izjavila je za naš list Ana Kovačević, ravnateljica ustanove.

Ana Kovačević

Rekla je kako veliku pažnju posvećuju širenju interesa među učenicima za narodnom pjesmom, gdje sve više učenika sudjeluje na natjecanju u pjevanju narodnih pjesama pod nazivom Kőgyesi Melitta Népzenei Vetélkedő, kojeg organizira škola, ali su hvalevrijedni i na međunarodnim natjecanjima.

Unutar ustanove funkcionira i učenička zadruga Paprika Janči, u kojoj članovi zadruge na mjesnim događanjima prodaju vlastite rukotvorine, posljednje su nudili adventske ukrase na Božićnom programu.

Ravnateljica je naglasila: – činjenica je kako u školi u Lugu djeca uče u razredima s malim brojem učenika, te tako svako dijete dobije više pažnje, nego bi to bio slučaj u razredu sa puno djece.

-Prednost škole je bila i uvijek jesu takvi nastavnici, ravnatelji, učenici koji se čvrsto vežu uz školu, na koje možemo biti ponosni i na čiju pomoć možemo računati – rekla je Ana Kovačević, dodajući, kako je njihov cilj škola usmjerena na dijete, gdje se i nastavnik i učenik osjećaju dobro.

Osnovna škola Zmajevac: dugi niz godina članica je tzv. Mreže sretnih škola (Boldog Iskolák Hálózat)

Slično kao i škola u Lugu, i škola u Zmajevcu ima tradiciju dugu petsto godina. U 16. stoljeću imala je čak i rang gimnazije, koju su često puta uspoređivali s gimnazijom u Pečuhu. Ustanova i danas nastoji ostati odana svojoj prošlosti, što reflektira i odgojno-obrazovni rad unutar ustanove.

-Među prednostima škole svakako bih istaknula mogućnost učenja na mađarskom jeziku. Iznimno je važno da djeca, osobito mali učenici prvoga razreda koji se tek upoznaju s školom i novom okolinom, mogu učiti na svom materinjem jeziku i tako se maksimalno mogu posvetiti integraciji, učenju – izjavila je za naš list Kinga Kolar, ravnateljica.

Kinga Kolar

Kao i ostali ravnatelji, i ona je naglasila važnost toga što djeca mogu učiti u vlastitom mjestu– osim centralne ustanove u Zmajevcu, postoje i područne škole u Suzi, Kotlini i Novom Bezdanu – te tako djeca ne moraju putovati.

Što se tiče ulaganja, rekla je kako ustanovu razvijaju zahvaljujući županijskim potporama i različitim projektima. Zahvaljujući projektima djeca u mađarskom obrazovnom programu mogu sudjelovati na raznim obrazovnim izletima koji pridonose jačanju identiteta.

Učenici mogu sudjelovati na brojnim stručnim, grupnim sekcijama: mogu širiti svoja znanja o ekologiji, mogu se baviti vrtlarenjem, keramička radionica trenutno pauzira, ali je vrlo tražena sekcija modeliranja, geografska i povijesna sekcija, gotovo uz svaki nastavni predmet veže se i nekakva radionica mimo redovnih sati.

Ravnateljica je s ponosom govorila o izviđačkoj skupini koja djeluje u školi i o školskoj zadruzi koja radi na sve većem nivou, na lokalnim manifestacijama učenici izlažu svoje rukotvorine na štandovima.

Škola je već godinama članica mreže Sretnih škola (Boldog Iskolák Hálózata), u okviru koje na tzv. satima sreće djeca mogu uvježbavati pozitivan duh, a drugi projekt, koji se temelji na psihologiji djece, pak nastoji djecu navesti da ono u čemu su dobra i dalje razvijaju.

Veliku pažnju posvećuju i okružju – rekla je ravnateljica -, nastoje ga učiniti što obiteljskijim kako bi i nastavnici i učenici svaki dan s radošću dolazili u školu.

Kao sažetak možemo reći da je učenje na materinjem jeziku ogromna prednost, iz čega djeca u kasnijem mogu samo profitirati, u takvom odgojno-obrazovnom programu mogu sudjelovati jedino u gore navedenim osnovnim i njihovim područnim školama, kao i u prosvjetnom centru Mađara u Osijeku, i to na visokoj razini. Nije zanemarivo niti obiteljsko ozračje, dobro opremljene učionice i besplatne usluge.

Osnovna škola Korog: pažnju posvećuju i njegovanju običaja i multikulturalnom odgoju

Osnovna škola u Korogu je jedina obrazovna ustanova na mađarskom jeziku u Vukovarsko-srijemskoj županiji, zato je i sa stajališta nacionalne politike iznimno važna. Ravnateljica Ema Sesvećan je među prednosti i vrline škole spomenula obiteljsko ozračje, zbog malog broja učenika svakom od njih se može posvetiti veća pažnja. I od toga važnije – rekla je ravnateljica ustanove -, jeste da mogu učiti na mađarskom jeziku, što ima veliku važnost u regiji koja se bori sa asimilacijom.

-Škola stvara veselo okružje, nastavnici su motivirani, unutar ustanove brojne su mogućnosti koje naši učenici mogu iskoristiti, sve je besplatno: učenici ne moraju kupovati udžbenike, radne bilježnice, deseterosatni boravak je, također besplatan. Za djecu u Korogu velika je prednost što je škola u mjestu stanovanja, ne moraju putovati – nabrajala je prednosti Ema Sesvećan.

Ema Sesvećan

U obrazovnoj ustanovi njeguju i narodne običaje, u nižim razredima funkcionira folklorna skupina, gdje učenici koje zanima ta aktivnost mogu steći dobre temelje kako bi mogli svoj rad nastaviti i u kulturno-umjetničkom društvu sela. Pored upoznavanja mađarskog jezika i kulture, njegovog prakticiranja, škola ne zanemaruje i odgoj usmjeren na kulturnu različitost, naime žive u multinacionalnom okružju – naglasila je ravnateljica. Spomenula je kako su svoja radna sredstva, prilagođavajući se epidemiološkoj situaciji, proširili informatičkom opremom za čiju su uporabu osposobili nastavnike.