Predloženo 11 branitelja Laslova za odlikovanje

0
31

Na prijedlog Lasloa Kočiša, zapovjednika branitelja Laslova, a na zamolbu Róberta Jankovicsa, saborskog zastupnika Mađara u Hrvatskoj, Ministarstvo branitelja je istaknulo 11 Mađara, branitelja Laslova, na odlikovanje kod predsjednika Zorana Milanovića. Odlikovanje su zaslužili svojom hrabrošću tijekom napada na selo 1991. godine.

Prije 30 godina je ciljana točka srpskih agresora bilo i slavonsko Laslovo. Selo je 152 dana branila šačica ljudi, uglavnom mjesnih Mađara i Hrvata, suočena s jednom od najjačih vojski Europe.

Posljedica žestoke opsade, koja je trajala mjesecima, su 48 smrtno stradale osobe, dok se za 18 osoba još ni danas ne zna ništa. Nakon hrabre borbe, Arkanovci su ušli u selo iz vremena Arpadovića, te ga opljačkali, zapalili, i pobili sve koji nisu htjeli napustiti svoje domove.

- Reklám -

Branitelji koji su preživjeli opsadu sve do sada nisu dobili potrebno priznanje, dapače, sve do nedavno hrabri otpor Laslova nije dobio potrebnu pažnju. Sve se ovo promijenilo kada je Tomo Medved, ministar branitelja 2017. godine prvi puta prisustvovao prisjećanju u selu.

-Od kada je Tomo Medved na čelu ministarstva odgovornog za naše probleme, uvelike se promijenio stav hrvatske Vlade prema Laslovu, napokon smo dobili potrebnu pažnju. U ovome, bez dvojbe, veliku ulogu ima Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara u Hrvatskoj, jer nas je zahvaljujući njemu ministar Medved prvi puta posjetio, i zbog toga smo mu jako zahvalni – rekao je Laslo Kočiš, zapovjednik branitelja Laslova, koji je dodao, kako se jako raduje priznanju koje su dobili branitelji sela i zbog toga što je Ministarstvo branitelja predložilo odlikovanja, što su već odavno zaslužili.

Uvijek sam se posebno bavio problemima braniteljima

-Od kada sam izabran posebno se bavim problemima branitelja Mađara u Hrvatskoj, oni su svoj život stavili na kocku za obranu naše domovine. Držim važnim da za to dobiju potrebno priznanje i poštovanje. Zbog toga sam 2017. godine pozvao u Laslovo gospodina ministra Tomu Medveda na prisjećanje, koji je i u Zagrebu primio mađarske branitelje. Ministar je od tada, bez iznimke, svakog 24. studenog sa nama u Laslovu na prisjećanju. O ratnim previranjima je nastala i knjiga, čiji je prijevod sa hrvatskog na mađarski jezik u tijeku – rekao je Róbert Jankovics.

Predloženih 11 branitelja za odlikovanje – koje ovisi o visini ranga dobivenog na osnovu borbe: Laslo Kocsis, Mato Šimić, David Đekemati, Zoran Tot, Ištvan Kralj, Ištvan Deže, Zoran Albert, Deže Kelemen, Lajoš Bocka, Ivan Đekemati, Vinko Maretić.