Praznik paprike u Lugu – održan je 14. po redu Paprikafest

Tradicionalni Paprikafest u Lugu bio je dvodnevni, gledateljstvo je moglo pljeskom pozdraviti i poznate mađarske zvijezde

142

U Lugu je ovoga vikenda po četrnaesti puta održana proslava našega svjetski poznatog začina, „crvenog zlata“ baranjskih ljudi. Na dvodnevnu manifestaciju prijavili su se proizvođači mljevene paprike iznimne kvalitete, njihovi proizvodi su na štandovima privlačili veliku pažnju, naime nadaleko poznata mljevena paprika iz Luga, iz godine u godinu privlači više tisuća gostiju. Oni koji su i ove godine posjetili Lug, mogli su uživati u bogatom kulturom, glazbenom i gastronomskom programu.

Nedvojbeno je jesen doba naših najvećih festivala. U proteklim tjednima održane su tri najveće gastokuluturne manifestacije Baranje, počevši s Ribarskim danima na čelu, za kojima je slijedio Vinski maraton u Zmajevcu, a prošloga vikenda Lug je bio „središte svijeta“, začinska paprika iz Luga i mjesna obiteljska gospodarstva stavljena su pod „svjetla reflektora“, odnosno održan je 14. po redu Paprikafest u Lugu.

Domaći proizvođači prodali su više stotina kilograma začinske paprike

Gledajući Hrvatsku, u Baranji je najveća tradicija proizvodnje paprike. A, prema broju stanovnika, u Lugu je se proizvodi najviše. Obiteljska gospodarstva ulažu jako puno energije kako bi dobili začinsku papriku najbolje kvalitete. To se najbolje moglo vidjeti pri ocjenjivanju predanih uzoraka začinske paprike, jer žiri nije imao lagan zadatak. U kategoriji ljute paprike, Jožef Kelemen je imao najbolju, već nekoliko puta. Što se slatke paprike tiče, Julijana Marton je imala papriku koja se najviše dojmila članova žirija.

Nagrađeni su potom dospjeli i na štandove, gdje je na šezdesetak štandova poredano više stotina kilograma začinske paprike, za kojom je potražnja bila ogromna. Na žalost, ljetna tuča je desetkovala i papriku, pa tako dio obiteljskih gospodarstava nije mogao sudjelovati na festivalu.

Osim začinske paprike, u ponudi je bilo i raznih rukotvorina, a i gastro ponuda je bila izdašna: langošice, kurtoš kolač, slastice, vino obogatili su ponudu. Oni koji su poželjeli jesti nešto ozbiljnije, trebali su stati u red kod štandova mjesnih udruga.

Lug: glavni grad paprike, dom najbolje paprike na Zemlji…

Glavni grad paprike, dom najbolje paprike na Zemlji – ovakvi i slični pridjevi mogli su se čuti u govorima s pozornice, kojima je odano priznanje ogromnim naporima mjesnih proizvođača, od kojih je više tona paprike dospjelo u najrazličitija jela na različitim dijelovima zemlje (i svijeta). Pohvaljeni su i organizatori, koji su uspješno spojili kulturu regije i tradicionalne vrijednosti s gospodarskim interesima.

-Možemo biti ponosni što se ova manifestacija kroz nekoliko godina uzdigla na ovako visoki nivo. Sretan sam što vlade i Hrvatske i Mađarske pružaju podršku ovom izvanrednom festivalu – rekao je Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara i predsjednik DZMH.

Svečanom otvorenju prisustvovali su i János Magdó, generalni konzul Mađarske u Osijeku, Goran Ivanović, saborski zastupnik, Željko Cickaj i Gabor Varga, načelnik i donačelnik Općine Bilje. Domaćin Erik Munk, u pozdravnom govoru rekao je kako su u organizaciji festivala veliku ulogu imali Lovačko društvo Fazan, Dobrovoljno vatrogasno društvo, KUD Petőfi Sándor, DZMH ogranak Lug, odnosno Udruga mladih, bez zajedničkog truda ne bi bila moguća, do sada, najuspješnija i najposjećenija manifestacija. U ta dva dana se slobodno parkirno mjesto u Lugu moglo naći jedino uz pomoć sreće, a isto se odnosilo i na slobodna sjedeća mjesta za posjetitelje. 

Kup Baranje, natjecanje u kuhanju fiš paprikaša

Neizostavni dio festivala je natjecanje u kuhanju fiš paprikaša, Kup Baranje, na kojega se ove godine prijavilo približno 70 timova iz Hrvatske, Mađarske i Vojvodine. Žiri je imao težak zadatak, kako su rekli, natjecatelji su pripremili izvrsne fiš paprikaše, pa su tako dodijelili i posebna priznanja. Treće mjesto osvojio je Žolt Micheli, drugo mjesto Zvonko Barič iz Narda, dok je prvo mjesto osvojio Branimir Lovrić iz Slavonskog Broda.

Bogat kulturni i glazbeni program, izvođači iz Mađarske

Ono „naj“, ove godine se može odnositi i na kulturni program, ovaj je bio do sada najduži, ali to nikome nije smetalo, sve bolji i bolji izvođači su se izmjenjivali na pozornici.Ovogodišnji Paprikafest obilježili su bogati zabavni programi, za djecu su namješteni napuhanci, a moglo se prijaviti i na različite igre vezane uz papriku, ljubitelji glazbe mogli su plesati na pjesme koje su izvodili Goran Kurel, glazbeni sastav Aranycsárdás iz Korođa i jedan izvođač iz Mađarske. U nedjelju je pak koncert održala i glazbena skupina Kiss Kata koja je u Mađarskoj i regijama preko granice širokoj masi uvelike poznata po predstavljanju mađarskih tradicionalnih vrijednosti i glazbe. Na kraju programa je glazbena skupina zajedno s članovima dječje plesne skupine Gerle, KUD-a iz Vardarca, otpjevala pjesmu Mađar sam.Paprikafest održan je, među ostalima, uz potporu DZMH, Zaklade Bethlen Gábor, Savjeta za nacionalne manjine RH, Općine Bilje, Županije Osječko-baranjske, TZ Osječko-baranjske županije i TZ Općine Bilje.   

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.