Pravni sustav zaštite nacionalnih manjina u Hrvatskoj je uzoran – FUEN konferencija u Kopačevu

52

DZMH je ovog vikenda bila domaćin FUEN konferenciji, održanoj u Domu Mađara u Kopačevu. Na međunarodnoj konferenciji s uglednim sudionicima, hrvatski pravni sustav nacionalnih manjina nazvan je uzornim

Federalna unija europskih nacionalnosti (FUEN) najveća je manjinska krovna organizacija u Europi koja okuplja 100 organizacija članica iz 36 država, te radi na očuvanju autohtonih nacionalnih manjina Europe i jezičnih skupina. Broj članica iz godine u godinu raste. Radi na očuvanju manjinskog identiteta, jezika, kulture i tradicije, te na ostvarivanju manjinskih prava. FUEN je glas europskih autohtonih nacionalnih manjina u Europskoj Uniji, u Vijeću Europe, u Ujedinjenim narodima, u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju, na različitim međunarodnim forumima.

Prošlog tjedna na održanoj međunarodnoj konferenciji, domaćin je bila Demokratska zajednica Mađara Hrvatske (DZMH). Na konferenciji pod nazivom Manjine na Zapadnom Balkanu, tema je bila „mogućnosti i perspektive“. Dvodnevnu konferenciju održanu u Kopačevu, otvorio je Róbert Jankovics.

-Po prvi puta imamo mogućnost biti domaćinima jednoj FUEN konferenciji. Trenutne teme konferencije nimalo nisu strane DZMH, naime ona se puno bavila tim pitanjima u zadnjih trideset godina postojanja, odnosno zastupanjem prava nacionalnih manjina, pitanjem obrazovanja, mogućnostima očuvanja kulture, to su područja na kojima smo mi u proteklom razdoblju postigli iznimne korake unaprijed. Mi bismo voljeli kada bi rezultate slične našima mogle postići i druge nacionalne manjine u regijama Zapadnog Balkana. U tome slučaju bi i taj dio svijeta mogao postati mirnim krajem – rekao je Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara i predsjednik DZMH.

U dva dana konferencije su se na spomenute teme održala i stručna predavanja; Nandor Čapo, ravnatelj Uprave za nacionalne manjine Ministarstva znanosti i obrazovanja, govorio je o pitanjima vezanim uz njegovo stručno područje, naglašavajući kako su u Hrvatskoj dati svi uvjeti za nacionalno obrazovanje.

Pravni sustav zaštite nacionalnih manjina u Hrvatskoj je pozitivan primjer

Zaštita autohtonih manjina i promicanje manjinskih jezika nema alternativu, FUEN mora biti na čelu takvih projekata – ukazao je na to u svome govoru pri otvorenju Loránt Vincze, predsjednik organizacije i zastupnik u Europskom parlamentu.

-Znamo da je ovo jedna takva regija u kojoj nacionalna pitanja nikada ne miruju, na tome polju još uvijek postoje tenzije. Ima primjera gdje se to uspješno riješilo i Hrvatska je pozitivan primjer svojom kulturnom autonomijom koju su dobile nacionalne manjine, ali se to ne može reći za, na primjer Kosovo, Makedoniju ili BIH, gdje i sada postoje ozbiljne napetosti. Ovdje smo došli raspraviti o tome, voljeli bismo kada bi različite nacionalne skupine međusobno razgovarale, pronađimo zajednički put s većinom, kako se mogu pronaći dobra rješenja učeći iz onoga što su negdje drugdje učinili dobro. To je uloga FUEN-a, odnosno da spoji različite nacionalne organizacije kako bi imale tijelo za zastupanje interesa. Ovim putem zahvaljujem DZMH što je bila domaćinom konferencije – izjavio je predsjednik FUEN-a.

Među govornicima bio je i Karlo Ressler, zastupnik u Europskom parlamentu, Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije, Milorad Pupovac, saborski zastupnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj i Vladimir Bilek, Saborski zastupnik za češku i slovačku nacionalnu manjinu.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.