Povodom Dana mađarske kulture održan je niz programa u Institutu Liszt Zagreb

80

Povodom 200. obljetnice rođenja himne, Institut Liszt – Mađarski kulturni centar u Zagrebu, pripremio je raznoliki program.

Pridruživši se Noći muzeja, u petak 27. siječnja 2023. godine, posjetitelje su čekala dva programa. Prvo su otvorili izložbu „Predaja novog izloga“. Stakleni zid koji je uređen predmetima iz zbirke mađarskog Etnografskog muzeja, pretvorio je izlog Instituta Liszt u novo, dostojanstveno ruho. U srcu povijesnog dijela Zagreba, na Trgu Europe, pored centralne zagrebačke biskupije koju je osnovao Sveti Ladislav, promovirajući Nacionalni muzej, predstavljene su vrijednosti mađarske kulture u spektakularnom izlogu s modernim elementima. Na otvorenju govor su održali dr. Lajos Kemecsi, ravnatelj Etnografskog muzeja u Budimpešti i dr. Goranka Horjan, ravnateljica Etnografskog muzeja Zagreb i Zsófia Gyöngyös, prva savjetnica Veleposlanstva Mađarske u Zagrebu. Ceremonija rezanja vrpce, uljepšana je mađarskim narodnim pjesmama, ali potpisana je i bilateralna suradnja između etnografskih muzeja u Zagrebu i Budimpešti.

U večernjim satima, svečanost obilježavanja Dana mađarske kulture započela je pozdravnim govorima. Zidove Instituta ukrašavale su fotografije umjetnika Csabe Csutkaija. Publika je iz kratkog filma, koji je prikazivao domovinu himne, mogla upoznati regiju u kojoj je, pored puno poznatih Mađara, živio i Kölcsey. Večer je završila koncertom Szilárd Piano Projekta, „Pianissimo Tour”, koji je, nakon Bruxellesa i Luksemburga, očarao i hrvatsku publiku s produkcijama posebnog zvuka, u kojoj su nastupili Szilárd Balanyi, pianist ansambla Quimby i vokalistice Dorina Galambos i Flóra Kiss.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.