Povodom Dana mađarske kulture: Kazališna večer u Vardarcu

14

Na poziv Kulturno-umjetničkog društva Vardarac, Kulturno društvo Petefi Šandor iz Bezdana (Vojvodina) ponovno je, nakon tri godine izostanka, nastupilo u Vardarcu. Gledateljstvo je moglo vidjeti komediju pod nazivom Nema lijeka protiv obitelji Raya Conneya u produkciji Ištvana Fokija, koja je nagrađena ogromnim pljeskom.

Između Kulturno-umjetničkog društva Vardarac i Kulturnog društva Petefi Šandor iz Bezdana traje prijateljstvo od 2015. godine, pa su tako posljednjih godina već više puta nastupali pred gledateljstvom u Vardarcu.

Žolt Micheli, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Vardarac, rekao je kako je društvo iz Bezdana planiralo nastupiti 2020. godine, ali je korona virus osujetio sve planove.

– I prošlu godinu smo započeli s ograničenjima, ali ove godine programe već nastavljamo kao u razdoblju prije korona virusa, tako je naše prvo ovogodišnje događanje ova kazališna večer. Uvijek s veseljem dočekujemo naše prijatelje iz Bezdana, riječ je o jednom amaterskom društvu, ali možemo vidjeti njihove izvedbe koje posramljuju i profesionalce, a znamo i to da se ovime bave pored svojih radnih mjesta i obitelji – rekao je Žolt Micheli.

Kazalište u Bezdanu ima povijest dugu više desetljeća

U pejzažnom vojvođanskom naselju na obali Dunava, Bezdanu, na svega 4 kilometra od hrvatske granice, djeluje više civilnih društava, jedno od njih je i Kulturno društvo Petefi Šandor, čija je najjača sekcija kazališna skupina, koja ima povijest dugu više desetljeća. Priređuju nove predstave na godišnjoj razini – prednost daju veselim, glazbenim komadima.

Ištvan Foki, voditelj kazališne skupine  Kulturnog društva Petefi Šandor i producent predstava, rekao je kako su najnoviju komediju pod nazivom Nema lijeka protiv obitelji Raya Conneya u rujnu odigrali dva puta u Bezdanu, potom u Szilágyu (Mađarska), pa su gostovali u Kupusini. Ovu godinu započeli su nastupima u inozemstvu, dan prije nastupa u Vardarcu, gostovali su u Mađarskoj u Bácsalmásu.

-Voljeli bismo na više mjesta pokazati našu komediju, jer mislim da samo tako vrijedi raditi ako naše predstave možemo pokazati na što više mjesta – rekao je Ištvan Foki.

Osim u Vardarcu, kazališna skupina već više puta nastupila je u Suzi, Zmajevcu, ali i u Kotlini i Novom Bezdanu.

Gledateljstvo se odlično zabavljalo

Gledatelji su pristigli i iz okolnih naselja i svi su bili znatiželjni što li skriva tajanstveni naziv komada.

Mjesto događanja je jedna elegantna bolnica u Londonu, u kojoj se održava konferencija na koju su pristigli neurolozi sa svih strana svijeta. Uvodno predavanje drži dr. Mortimore, kojega iznenada posjeti ljubavnica od prije osamnaest godina, sestra Tate, navodno je „plod“ ovoga tajanstvenog odnosa Leslie. Glavni doktor je dospio u nezgodan položaj i nemajući drugog izbora zamoli svoga, pomalo nespretnoga, kolegu dr. Bonneya, da privremeno prizna očinstvo…Odavle događanja vrtoglavom brzinom slijede jedno drugo, komplicirane situacije pretvaraju se u komične i uistinu su uspjele nasmijati gledateljstvo u Vardarcu, koje je kazališnu skupinu iz Bezdana nagradilo ogromnim pljeskom.

Na kazališnoj večeri prisustvovali su i dr. Zoltán Császár, konzul Mađarske u Osijeku i Gabor Varga, zamjenik načelnika iz redova mađarske nacionalne manjine u Općini Bilje.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.