Potpisani su ugovori – može započeti izgradnja sjedišta DZMH ogranka Laslovo i Muzeja Domovinskog rata u Laslovu

53

Izvrsnim tempom napreduje izgradnja novog mađarskog vrtića u Laslovu i, nakon što je ovih dana potpisan ugovor s izvođačem, uskoro će započeti izgradnja sjedišta DZMH ogranka Laslovo i Muzeja Domovinskog rata.

Laslovo je od ljeta 1991. godine pa sve do kraja studenoga, 152 dana bilo opkoljeno od strane tzv. Jugoslavenske narodne armije i srpskih paravojnih snaga na čelu sa Željkom Ražnjatovićem Arkanom. Nakon pada Vukovara, okupacija mjesta postala je još jača. Kuće su gotovo do temelja porušene, a istu sudbinu doživjela je i reformirana crkva. Šačica naoružane skupine, uglavnom mještana Hrvata i Mađara, su sve do 24. studenog 1991. godine pružali otpor znatno brojnijem neprijatelju, ali dalje više ne, zbog toga su zajedno s preostalim stanovništvom bili prisiljeni napustiti selo koje datira još iz vremena Arpadovića. 

Posljedica opsade je 48 žrtava, a o tijelima 18 osoba ni danas se još ne zna ništa. Sjećanje na njih čuva spomen-ploča postavljena u centru sela. A, od slijedeće godine i jedan muzej. Nakon što je prošloga tjedna Róbert Jankovics, predsjednik DZMH potpisao ugovor s predstavnikom izvođača radova, 17. srpnja započet će radovi na izgradnji muzeja, koji će ujedno biti i sjedište DZMH ogranka Laslovo.

Ladislav Kočiš, zapovjednik obrane Laslova, kojemu je nedavno objavljena knjiga o 152 dana opsade Laslova u Domovinskom ratu u izdanju DZMH, više puta je izjavio u svezi muzeja kako će to biti od velikog značaja za svakog mještanina Laslova. Važno je što i sa jednom takvom ustanovom mogu odati počast hrabrim junacima koji su dali svoje živote za slobodu zemlje i mjesta.

-Od moga izbora, fokusiran sam na problematiku branitelja Mađara u Hrvatskoj, oni su svoje živote stavili na kocku za naš dom. Od iznimne je važnosti kako bi oni dobili dužno poštovanje i uvažavanje. Upravo zbog toga nam je trenutno, najvažniji projekat izgradnja Muzeja Domovinskog rata, koji bi se prema planovima trebao završiti do jeseni 2024. godine i koji će ujedno biti i sjedište DZMH ogranka Laslovo  – rekao je Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara i predsjednik DZMH.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.