Potpisan je sporazum o mađarsko-hrvatskoj kulturnoj suradnji

45

Mikloš Kašler, mađarski ministar ljudskih resursa, je u ponedjeljak u Zagrebu razgovarao s hrvatskom ministricom kulture, Ninom Obuljen Koržinek o jačanju mađarsko-hrvatskih kulturnih odnosa, a nakon toga potpisali su sporazum o mađarsko-hrvatskoj kulturnoj suradnji.

Mikloš Kašler rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da su s hrvatskom  ministricom ustanovili da obostrana kulturna poveznica u posljednje vrijeme vrlo dinamično razvija na području izvedbene umjetnosti, zaštiti baštine i pitanja obrazovanja nacionalnih manjina i njenih kulturnih aspekata.

Kako je rekao, sada potpisan sporazum proširio je područja suradnje u odnosu na prethodni, što je odlično budući da će Hrvatska od 1. siječnja preuzeti rotirajuće predsjedništvo Europske unije. To bi moglo dovesti do nekoliko zajedničkih događaja – podvukao je.

Posebno je istaknuo sasvim novo područje suradnje, zajedničku arheološku strategiju, u okviru koje je spominjao uvođenje i zajedničku primjenu najnaprednijih tehnika i tehnologija, na primjer u području arheogenetike.

Ministrica Nina Obuljen Koržinek zahvalila je na izvrsnoj suradnji u zaštiti i promicanju kulturnih programa nacionalnih manjina kako u Hrvatskoj tako i u Mađarskoj. Što se tiče hrvatske manjine, istaknula je Hrvatsko narodno kazalište u Pečuhu.

Ministarica je spomenula dvije velike izložbe, koje će se održati u Budimpešti tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om: izložba Kraljević u ožujku biti će izložena u dvorcu  tzv. „Várkert Bazár” u Budimpešti, a hrvatsko-mađarska baština likovnih umjetnosti od 12-20. stoljeća biti će prikazana u mađarskom Nacionalnom muzeju od travnja.

Prema Robertu Jankovicsu, mađarskom zastupniku u saboru, ovaj sporazum o suradnji također je od velike važnosti za Mađare u Hrvatskoj, jer je nakon dugog posredovanja sporazumom osigurana stalna financijska podrška mađarskim medijima u Hrvatskoj (Új Magyar Képes Újság i Drávatáj).