Potápi Árpád János: Újra megjelent a Kőrösi Csoma Sándor-program déli féltekére szóló pályázati felhívása

19
Fotó: MTI

Hétfőtől újra lehet jelentkezni a Kőrösi Csoma Sándor-program déli féltekére szóló pályázatára – jelentette be a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára hétfőn Budapesten.

Potápi Árpád János elmondta: a diaszpóraszervezetek kérésére a déli féltekére vonatkozó pályázatot 2019 óta az északi féltekétől eltérő időpontban – a tanévhez igazítva -, külön hirdetik meg, és a kiutazást is ehhez igazítják.

Azt mutatták a tapasztalatok, hogy a program szempontjából jobb az az időszak, amikor a gyermekek iskolába járnak – mutatott rá.

A jelentkezéseket tematikus feladatkörök szerint lehet benyújtani. A pályázóktól csak a tematikus feladatköröknek megfelelő szakmai ajánlások fogadhatók el. A benyújtás kizárólag elektronikus úton lehetséges a www.kulhonimagyarok.hu oldalon, továbbá elérhető a www.korosiprogram.hu oldalon. A fogadószervezetek is csak elektronikus úton nyújthatják be jelentkezésüket. A pályázat benyújtásának határideje 2023. február 15-e.

A keretszám 25 fő, a célországok: Argentína, Brazília, Chile, Paraguay, Uruguay, Venezuela, és új helyszínként Kolumbia. Ösztöndíjasokat vár továbbá Ausztrália, Új-Zéland és a Dél-afrikai Köztársaság.

A külföldi programszakasz 2023. április 1-jétől november 30-ig tart.

Potápi Árpád János emlékeztetett: a déli féltekén a program utoljára 2020-ban valósulhatott meg, a járvány idején az északi és a déli féltekén is szünetelt, de folyamatos volt a kapcsolattartás a fogadószervezetekkel.

Az államtitkár felidézte, hogy a Kőrösi Csoma Sándor-program 2013-ban indult, majd folyamatosan bővült. Eddig már összesen 710 ösztöndíjas segítette a diaszpórában élő magyar közösségek munkáját, több mint 190 fogadószervezet kapott segítséget, köztük cserkészcsapatok, hétvégi magyar iskolák és egyházi szervezetek is – összegzett.

Potápi Árpád János kijelentette: a program segítségével nemcsak a magyar szervezetek kaptak nagyon sokat, hanem az ösztöndíjasok is legalább ennyit kaptak magyarságélményben, hazaszeretetben, „egy életre megfertőződtek nemzetpolitikával, nemzeti érzésekkel”.