Potápi: A magyar kormány 2010 óta a határon túli magyarokkal közösen fogalmazza meg a céljait

0
36

A székelyföldi Kökösben (Chichis) múlt csütörtökön átadták az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank és a román Oktatási Minisztérium forrásaiból felépített és a magyar kormány támogatásával üzembe helyezett új óvodát.

Az ünnepélyes avatón Potápi Árpád János, a magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár elmondta: a magyar kormány 150 új óvoda felépítését és 460 óvoda felújítását finanszírozza a Kárpát-medencében. Mint megjegyezte, szinte nem is telik el hét óvodaavatás nélkül. Ezt azért tartotta fontosnak, mert – mint fogalmazott – az intézmények fiatalok számára biztosítják a magyar jövőt.

„Minden nehézség ellenére elmondhatjuk, hogy általában mi, magyarok soha olyan jól nem éltünk, mint az elmúlt időszakban, és reméljük, hogy sem háború, sem természeti katasztrófa nem fogja megakadályozni a további fejlődésünket” – fogalmazott a politikus, aki szerint a magyar kormány 2010 óta a határon túli magyarokkal közösen fogalmazza meg a céljait.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke köszöntőjében elmondta: csak azok mellé lehet odaállni, akiknek vannak ötleteik, akik dolgoznak a jövőjükért. Úgy vélte: a Székelyföld déli peremén fekvő Kökösben van élet, van jövő. Köszönetet mondott azért, hogy Magyarországnak olyan nemzeti kormánya van, „amely nemcsak sajtónyilatkozatokat, hátbaveregetéseket küldözget Budapestről, hanem konkrét ügyeket támogat”.

A kökösi óvodaépítés történetét Silviu Taras alpolgármester idézte fel, aki megbízottként látja el a polgármesteri teendőket azóta, hogy a prefektus tavaly novemberben összeférhetetlen tevékenységek miatt felfüggesztette tisztségéből Sánta Gyula polgármestert. Amint Silviu Taras elmondta: 2011-ben kaptak ígéretet a bukaresti minisztériumból az óvodaépítés finanszírozására, és bizony sokat kellett pironkodniuk a falu előtt az egyre késő beruházás miatt. Az épület végül 2017-re készült el, de a község költségvetésének kétévi beruházási keretét emésztette volna fel, hogy az épületet rákössék a hálózatokra, rendezzék a környezetét, hogy létrehozzák mellette a sportpályát, a játszóteret. Ezeket a költségeket vállalta át a magyar kormány, és így már 2018 őszén birtokba vehették a gyerekek az új épületet.

A magyar kormány az intézményt a Bethlen Gábor Alapon keresztül 15,6 millió forinttal támogatta. A kökösi óvodában 23 gyermek tanul az anyanyelvén.

Potápi Árpád János csütörtök este a háromszéki turizmus legkiválóbb szereplőinek a díjazására szervezett Visit Covasna gálán vett részt Sepsiszentgyörgyön.