Postavljen je kamen temeljac za izgradnju škole u potresu oštećenoj Petrinji uz potporu vlade Mađarske

Jedna crkva, jedna škola

0
15

Postavljen je kamen temeljac za izgradnju škole u potresu oštećenoj Petrinji uz potporu vlade Mađarske

U srijedu je u potresu oštećenoj Petrinji, pod svečanim okolnostima, postavljen kamen temeljac za izgradnju škole od dvadeset učionica uz potporu vlade Mađarske. Svečanosti je prisustvovao i Miklós Soltész, državni tajnik mađarske vlade za vjerske i etničke odnose.

U razdoblju od kraja prosinca 2020. i početka siječnja 2021. godine, Središnju Hrvatsku pogodili su potresi jačine 4,5 – 6,3 po Richteru. Potres je najviše oštetio grad Petrinju. Hrvatska vlada je štetu procijenila na 37,5 milijardi kuna. Oštećeno je 42 tisuće objekata, od toga 8180 treba potpuno obnoviti, a 4886 treba graditi ponovno od temelja.

-Svojevremeno su mađarska vlada, dobrotvorne organizacije i fizičke osobe među prvima ponudile svoju pomoć Hrvatskoj, vlada Mađarske je čak pokrenula dugotrajan plan pomoći. Dijelom ovoga potonjega su i izgradnje škole i crkve, koje se sada počinju ostvarivati – rekao je  Miklós Soltész. „U blizini potpuno uništene osnovne škole, gradi se nova, sa 20 učionica i sportskom dvoranom. Ako bi se izdavanje dozvola odvilo jako brzo, tada bi već u rujnu 2023. godine mogla započeti nastava u školi“ – dodao je državni tajnik.

Uz potporu Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj već je započela obnova jedne glazbene škole u Petrinji, odnosno u vlastitom odmaralištu Hrvata u Mađarskoj, na otoku Pagu, stotinu hrvatske djece se odmaralo prošle godine, a mađarska vlada je osigurala ljetovanje za 400 hrvatske djece na jezeru Velence. Odmaranje na jezeru Velence i ove godine će se organizirati za stotinu hrvatske djece – rekao je državni tajnik.

Miklós Soltész je u duhu izreke „da se u nevolji prijatelji znaju“ opet naglasio kako je Mađarska prva pomogla zajednici stradaloj u potresu. To je u Hrvatskoj vrlo pozitivno prihvaćeno.

U srijedu je pod svečanim okolnostima postavljen kamen temeljac I. osnovne škole Petrinja, povelju su potpisali László Lehel, predsjednik Mađarske ekumenske humanitarne organizacije i Mihael Jurić, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije.

Magdalena Komes, gradonačelnica Petrinje zahvalila je vladi Mađarske i mađarskom narodu velikodušnu pomoć, „zahvaljujući kojoj će petrinjskoj djeci biti osigurano odgovarajuće obrazovanje, što je ujedno i zalog budućnosti“. Zamjenik župana Jurić, dodao je kako je iznos ulaganja veći od 190 milijuna kuna, ne samo u Petrinji, već u cijeloj Sisačko-moslavačkoj županiji i biti će ponos mađarskog naroda.

Miklós Soltész je na kraju govora naglasio, kako je pouka trenutno teške svjetske politike kako se dobar odnos dvaju naroda, koji je opstao kroz stoljeća, treba jačati i opstati unatoč svim pokušajima vanjskih uplitanja, koji za cilj imaju rušenje tog sustava odnosa – rekao je mađarski državni tajnik.

Svečanosti je prisustvovao i Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske u Zagrebu, izaslanica ministra obrazovanja Radovana Fuscha, Vesna Šerepac, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje, kao i Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara.