Porto Etno fesztivál Rijekában

0
273

Rijekában (Fiume) megtartották a Porto Etno nevű fesztivált, amelyen a HMDK ottani tagjai is részt vettek és hortobágyi palacsintát készítettek a vendégeknek. Bemutattak horvát nyelven egy magyar népmesét is a közönségnek, Diana Rosandić előadásában.

Rijekában a két évtizedes múlttal rendelkező kisebbségi napokból (Etno smotra – Dani nacionalnih manjina u Rijeci) nőtt ki a Porto Etno nevet viselő fesztivál, melynek célja, hogy bemutassa a városban élő kisebbségek gasztronómiáját, kultúráját.

Az eseményen számos nemzetiség prezentálta zenei hagyományait, de a résztvevők a vidék kisebbségeinek a gasztronómiájával is közelebbi ismeretségbe kerülhettek, a legfiatalabbak számára pedig gyerekfoglalkozásokat tartottak.

A fesztiválon a HMDK Tengermelléki-fennsíki megyei egyesületének tagjai is részt vettek. Viola Éva, az egyesület vezetője lapunknak nyilatkozva elmondta, az esemény magyar képviselőiként a hortobágyi palacsintával ismertették meg az érdeklődőket, ezenkívül részt vettek a kultúrprogramban is, a magyar népmesevilágba nyújtottak betekintést: Diana Rosandić egy horvátra fordított magyar mesét adott elő.

A Porto Etno fesztiválra a Rijeka 2020 – Európa Kulturális Fővárosa program keretében került sor.