Ponovno je prohodan „spust“ u Batini

31

U Batini je javna cesta, popločani kameni spust koji vodi od Draža prema selu, obnovljena iz proračuna Osječko-baranjske županije.

Nedavno je uklonjena privremena signalizacija, spust je pušten u promet, što je od posebne važnosti za mještane. Konačno se ne mora ići nekoliko kilometara zaobilaznim putem preko Zmajevca natrag u selo ako biste htjeli ići autom sa batinske Planine. Na ovome području ima stambenih kuća, puno vikendica i oranica, a ovdje se nalazi i spomenik na batinsku bitku zvan „Julka“. Batina Planina je sastavni dio naselja, koji je prošle godine na šest mjeseci bio odsječen od ostatka naselja zbog radova.

Projekat vrijedan približno milijun i pol eura započeo se prošloga ljeta, završetak radova planiran je za kraj godine, ali je zbog učestalih kiša tehnički pregled dionice i izdavanje uporabne dozvole kako bi se pustila u promet, odgođen za siječanj.

Spust je saniran kroz program građenja županijskih i lokalnih cesta Županijske uprave cesta.

Sačuvan je originalan izgled

Što se tiče projekta, Šandor Šipoš, zamjenik načelnika Općine Draž, rekao je kako su još 2009. godine prvi puta tražili od Osječko-baranjske županije obnovu županijske ceste. Nakon prvotnog neuspjeha, strane su se složile 2022. godine, te je započeta obnova ceste.

Šandor Šipos

Tijekom saniranja ceste podignute su kamene kocke, obnovljeni su temelji županijske ceste, ugrađena je odvodnja oborinske vode, a kocke su vraćene jer je ovaj spust jedan od simbola Batine. Mještani su inzistirali na zadržavanju originalnog izgleda ceste.

-Ima jedan nedostatak u krajnjem rezultatu, naime popločani dio ceste je kraći za 150 metara nego što je to prije bio. Dobra vijest je ta da su napravljeni dublji temelji i da je cesta šira nego li je bila, riješena je odvodnja oborinskih voda, a napravljen je i pločnik – rekao je Šandor Šipoš, dodajući kako je u načelu zadovoljan obnovom spusta.

Za godina srpske okupacije, prije izgradnje tzv. tenkovske ceste, jedini ulaz u Batinu bio je taj spust. On postoji stoljećima, početkom prošlog stoljeća dobio je sadašnji izgled, kojemu je nakon sto godina bila potrebna obnova.

U Batini se trenutno istovremeno provodi nekoliko projekata: gradi se nova luka i u tijeku je obnova nasipa.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.