Pomoću natječaja mađarske Vlade 200 novih poduzetnika potpisalo Ugovore o potpori

0
104

U petak u Korođu potpisani su ugovori još jednog uspješnog natječaja mađarskog programa  gospodarskog razvoja u Hrvatskoj. Ovog puta, zahvaljujući mađarskoj Vladi, 200 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava / poduzeća dobilo je potporu u sklopu strategije ruralnog i gospodarskog razvoja DZMH.

Na temelju strategije DZMH za ruralni i gospodarski razvoj, mađarska Vlada je i ove godine raspisala natječaje za poticaj gospodarstva u Hrvatskoj. Prošli petak u Korođu, na potpisivanje ugovora o dodjeli sredstava stiglo je 200 poduzetnika iz Hrvatske, koji su se uspješno participirali na natječaju. Veliki interes za natječaj je dokaz da u Hrvatskoj živi puno Mađara, koji prvenstveno u Slavoniji i Baranji žele uz pomoć matične države izgraditi budućnost za svoje obitelji u svojoj domovini. Putem ovog poticaja u posljednje tri godine bespovratno je dodijeljeno oko 45 milijuna kuna , a  poduzetnici i poljoprivrednici su još tome pridružili dodanu vrijednost, tako da ukupna vrijednost cijelog razvojnog projekta trenutno iznosi oko 68 milijuna kuna.

Na svečano potpisivanje ugovora stigao je i Levente Magyar, državni tajnik mađarskog Ministarstva vanjskih poslova, koji je izrazio zadovoljstvo programom te izjavio:

„Stara je istina da su Mađarskoj i Budimpešti dosada veće regije sa mađarskim  stanovništvom bile bitnije, ali to se promijenilo. Mađarska od 2010. godine ima snažnu Vladu, koja ne samo da je nacionalnog karaktera, nego je i stabilna. Mađarska zajednica u Hrvatskoj konačno je postala  politički djelotovorna, što dosada nije bio slučaj, a to nam omogućuje da i ovu zajednicu prigrlimo i podupremo u puno većoj mjeri nego što je to ikada prije netko radio. Mađarska Vlada i ubuduće želi biti prisutna u životima Mađara u Hrvatskoj, i to na ekonomskom i kulturnom planu, te kontinuirano poduzimati mjere za jačanje ove zajednice.“

Državni tajnik mađarskog Ministarstva vanjskih poslova je još dodao kako želi vidjeti što više mladih i djece u zajednici  kao zalog budućnosti te  da stime Mađari u Hrvatskoj ne budu ponosni samo na prošlost nego i na sadašnjost  i prosperitetnu budućnost. 

Prvi Ugovor o potpori je potpisao najmlađa podnositeljica zahtjeva, Noémi Bocka iz Laslova, zatim ostalih 199. Većina je aktivna u poljoprivrednom sektoru, ali ima i puno i mladih poduzetnika.

O detaljima natječaja govorila je Hajnalka Palizs-Tóth, predsjednica Zaklade Economica Hungarica:

„Kao rezultat natječaja, potpisali smo dvjesto Ugovora o potpori s poljoprivrednicima i poduzetnicima. Ukupna vrijednost investicija iznosila je približno 29,5 miljuna kuna , od čega 19 miljuna osigurava mađarska Vlada. U posljednje tri godine osigurali smo ukupno 527 potpora na što smo vrlo ponosni.“

 Hajnalka Palizs-Tóth, je dodala da ove godine novih natječaja više neće biti, jer sada slijedi provođenje poticaja i obračuni.

Svečanom potpisivanju prisustvovali su saborski zastupnik Róbert Jankovics, veleposlanik Mađarske József Magyar, te mađarski konzul u Osijeku Béla Gárdos.