Pomerben táboroztak a csúzaiak és a kiskőszegiek

163

Elkezdődött a szezon a pomeri tánctáborban – idén elsőként a csúzai Jókai Mór Kultúregyesület, valamint a kiskőszegi HMDK-alapszervezet tánccsoportjai használták ki az Isztriai-félszigeten létrehozott Salamon Király Magyar Nyelvi és Kulturális Központ lehetőségeit gyakorlásra, pihenésre.

Pomer az Isztriai-félsziget déli részén található, a Pomeri-öböltől északra. Pólától/Pulától mindössze nyolc kilométerre fekszik. A HMDK itt nyitotta meg tavaly táborozási helyszínét, a Salamon Király Magyar Nyelvi és Kulturális Központot azzal a céllal, hogy az egész éven át szorgalmasan gyakorló néptánccsoportjaink fiataljai számára táborozási lehetőséget biztosítson az Adria partján.

Idén elsőként a csúzai Jókai Mór Kultúregyesület Hajnalcsillag gyermektánccsoportja, majd a HMDK kiskőszegi alapszervezetének tánccsoportjai táborozhattak a pomeri központban.

A csúzai gyerekek június 22-28. között tartózkodtak itt, és természetesen jutott idő fürdésre és kikapcsolódásra is.

– Mindennap tartottunk táncpróbákat, és még fellépésben is részük volt táncosainknak, ottlétünk ugyanis egybeesett a pulai Magyar Hét időpontjával, amelyre meghívást kaptunk, s örömmel mutatkoztunk be az isztriai magyarok rendezvényén. Ezenkívül, mivel tánccsoportunk tagjai alkotják a Szivárvány rajzcsoportot is, Kováts Zsuzsanna, az egyesület, illetve a „kreatív kuckó” vezetője műhelyfoglalkozást is tartott – nyilatkozta lapunknak Pinkert Ilona, a tánccsoport vezetője.

A kiskőszegi HMDK-alapszervezet Kisasszonyok és Legények táncegyüttese és Liliom gyermektánccsoportja a csúzaiak után érkezett Pomerbe.

– Tánccsoportjaink számára is aktívan telt a tábor, minden napunkat táncpróbákkal kezdtük, a táborozás jó alkalom volt arra is, hogy tökéletesítsük legújabb koreográfiánkat – tudtuk meg Valkai Renátótól, aki a kiskőszegi csoportokat vezette. Hozzátette, a gyakorlás mellett jutott idejük pihenésre, fürdésre is, illetve megnézték Pula nevezetességeit is.

Táncegyütteseink vezetői azt mondják, köszönettel tartoznak Jankovics Róbert parlamenti képviselőnknek, hogy megteremtette a magyar csoportok számára a lehetőséget a tengerparti tánctáborozásra.