Pomerben táborozott az Alfalusi Ifjúsági Tánccsoport

Ha nyár, akkor táborozás

0
231
Az Alfalusi Ifjúsági Tánccsoport

A Póla melletti Pomerben nyílt meg a HMDK új táborozási központja, amelynek az egyik célja, hogy a magyar gyermek- és ifjúsági tánccsoportok számára táborozási lehetőséget biztosítson. Elsőként a szentlászlói Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület ifjúsági tánccsoportja táborozhatott a pomeri központban, a héten pedig az Alfalusi Ifjúsági Tánccsoport tartotta ott nyári edzőtáborát.

Pomer, ez az idilli nyaralóhely az Isztriai-félsziget déli részén található, a Pomeri-öböltől északra. Pólától/Pulától mindössze nyolc kilométerre fekszik. Ez a kis isztriai település ad otthont a HMDK nemrég megnyitott táborozási központjának, amely a Salamon Király Magyar Nyelvi és Kulturális Központ nevet viseli.

A HMDK többek között azzal a céllal nyitotta meg a központot, hogy az egész éven át szorgalmasan gyakorló néptánccsoportjaink fiataljai számára táborozási lehetőséget biztosítson az Adria partján. Korábban számos nehézséggel szembesültek tánccsoportjaink, amikor megfelelő helyet kerestek a nyári edzőtáboraikhoz.

Két csoport már ki is próbálhatta a teljesen felszerelt, felújított kétszintes épületet, amely összesen 35 főt tud befogadni.

Elsőként a szentlászlói Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület ifjúsági tánccsoportja táborozhatott a pomeri központban.

Lapis János

– Kísérőkkel együtt 20 fő vett részt a táborban, és összesen három napot töltöttünk el Pomerben. Szerintem csodálatos az objektum, a fiataloknak azonnal elnyerte a tetszését. Nagy jelentőségű ez fiataljaink számára, akik lelkesen dolgoznak egész évben, fellépésekre járnak, hagyományainkat éltetik és ápolják. A környék nyugodt, gyönyörű stranddal rendelkezik, az épület pedig igazán fiatalos és teljesen felszerelt. Nagyon hálásak vagyunk a HMDK-nak, hogy egy ilyen lehetőséget tudott biztosítani számunkra – nyilatkozta lapunknak Lapis János, a szentlászlói egyesület elnöke.

Katić Ante

Elragadtatással beszélt az új táborozási központról Katić Ante, a szentlászlói tánccsoport oszlopos tagja is, aki ma már nemcsak táncosként, hanem koreográfusként és vezetőként is részt vesz az egyesület munkájában.

– Nagyon élveztük az ottlétet, azt, hogy ilyen csodálatos helyen tánctáborozhattunk, jutalom volt a táncosaink számára az egész évi próbák és fellépések után – mondta Ante.

Az Alfalusi Ifjúsági Tánccsoport Pomerben tartotta nyári edzőtáborát

A pomeri központot másodikként az Alfalusi Ifjúsági Tánccsoport vette birtokba, tagjai négy napot töltöttek el itt.

Micheli Zsolt

– Egyesületünk több ízben szervezett már tánctábort különböző helyszíneken. Ez egy újabb nagy segítség a HMDK részéről e szempontból is. A környék és a helyszín is ideális edzőtábor tartására, gyakorlásra, Póla közelsége miatt pedig a kulturális programok is adottak. Nagy köszönettel tartozunk a HMDK vezetésének, hogy ennyire szívén viseli magyar egyesületeink sorsát, és mindent megtesz azért, hogy a nemzeti identitásunk megőrzéséért végzett munkánkat ilyen módon is segítse – nyilatkozta Micheli Zsolt, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület elnöke.

Bisztrica Viktória

A táncosokat lenyűgözte a központ fiatalos stílusa, a felszereltsége és természetesen a látvány, ami fogadta őket.

– Fantasztikus az épület, elképesztően otthonosak a szobák, gyönyörű a kilátás, minden tökéletes. Nagyon örülök, hogy részt vehettem az idei edzőtáborban, amelyre egy ilyen páratlanul szép környezetben került sor – mondta Bisztrica Viktória, aki tíz éve tagja a Várdaróc Magyar Kultúregyesület tánccsoportjának.

A táborozási központ a következő időszakban teljes kapacitással fog működni, hiszen sorra látja majd vendégül ifjúsági és gyermektánccsoportjainkat.

Salamon király
Árpád-házi Salamon király I. András király és Anasztázia orosz hercegnő fia volt.
A legenda szerint élete végén, fölismerve a mulandó dolgok hiúságát, magányba vonult. Álruhában egy hajón került Pólába. Itt megtapasztalta, hogy senki sem boldogabb annál, akit a világ gyűlöl. Barlangokban rejtőzött, füvek és vadalma volt az eledele, száraz lomb volt az ágya, forrásvíz az itala s vadak bőre a ruhája. Minden reggel látta a napfelkeltét a tengernél és Magyarországról ábrándozott. Böjtölt, vezekelt, éjjel-nappal imádkozott, és kereste a környéken lakó szent remetéket.
Végül teljesen ismeretlenül fejezte be földi életét az isztriai Pólában (Pula), ahol minden évben szeptember 28-án ünneplik, s testének ereklyéit nagy tisztelettel őrzik. A helyiek sokáig mutogatták sárból tapasztott ágyát, melyen a király aludt, s azt az agyagmécsest, melyet a monda szerint saját kezével készített. Az egyház végül boldoggá avatta azt a számkivetettet, akit szentéletű unokatestvérei semmiztek ki.