Pomerben ezúttal a szentlászlóiak és a nagypiszanicaiak tánctáboroztak

101

A HMDK pomeri kulturális központjában tánccsoportjaink „egymásnak adják a kilincset”, legutóbb a szentlászlói és a nagypiszanicai táncosok táboroztak Isztriában.

A nyár közepén is folyik a munka egyesületeinkben: legutóbb a szentlászlói Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület és a Nagypiszanicai Magyarok Közösségének tánccsoportjai táboroztak a pomeri Salamon Király Magyar Nyelvi és Kulturális Központban.

A szentlászlói Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesületben összesen négy korosztályos csoportban táncolnak. Ezúttal Pomerben hódoltak szenvedélyüknek.

– Nagyon jól éreztük magunkat, és élveztük az ottlétet. Az időt elsősorban táncra, de társasozásra és pihenésre is fordítottuk. Elmondhatom, hogy az együtt töltött napok még jobban összekovácsolták és megerősítették a csapatot – mondta Katić Ante oszlopos tag, egyben több tánccsoport koreográfusa is.

A Bilogora lejtőin elterülő Nagypiszanicán él a nyugat-szlavóniai magyar szórvány egyik igencsak aktív közössége, melynek tagjai a Nagypiszanicai Magyarok Közösségének égisze alatt tevékenykednek. Az egyesületnek van saját néptánccsoportja és zenekara is, melyek rendszeresen szerepelnek mind az anyaországi, mind a különböző horvátországi kulturális rendezvényeken. Az ő csapatuk is nyári tánctábort tarthatott a HMDK kulturális központjának köszönhetően.

– A fiatalok nagyon élvezték a pomeri utat. A nyári tánctábort Dent Marija vezette, táncosaink pedig nagyon motiváltak abban, hogy ápolják a hagyományokat. Úgy gondolom, hogy ez a lehetőség egy nagyon szép jutalom számukra a szorgalmas munkájukért és a sikeres fellépéseikért – nyilatkozta Berkes Zlata, a Nagypiszanicai Magyarok Közösségének elnöke.

Mindkét egyesület külön szeretett volna köszönetet mondani Jankovics Róbert parlamenti képviselőnknek és a HMDK-nak a lehetőségért.

A pomeri Salamon Király Magyar Nyelvi és Kulturális Központ tavaly július közepén nyitotta meg kapuit a táncegyüttesek előtt, és már akkor, másfél hónap alatt 6 csoport összesen 100 résztvevővel tánctáborozhatott az Isztriai-félszigeten. Az idei idény már június második felében megkezdődött, már 6 csoport több mint 160 fővel használhatta a központot, és még további 5 csoport érkezését várják.