Polijevanje u Suzi na Uskrsni ponedjeljak: nitko nije ostao suh

0
29

Uskrsno polijevanje u Suzi uvijek je velika atrakcija, na kojoj rado sudjeluju mladi iz sela. Mladići odjeveni u narodnu nošnju, na konjskoj zaprezi, uz glazbenu pratnju posjećuju djevojke u Suzi i Zmajevcu kako bi ih polili, umjesto parfemom, naravno, kantom vode, kako je to davno nekada bio običaj.

U baranjskoj Suzi običaj je uskrsnog polijevanja oduvijek živio ali, kao i na većini mjesta, uglavnom su djeca išla polijevati parfemima, a zauzvrat bi dobili pisanice, čokolade, sitnog novca. Otprilike je petnaest godina tomu da se mladima svidjela zanimljivost ovog narodnog običaja pa su ga počeli organizirati. Točnije, članovi plesne skupine Csárdás, kao i Udruge mladih “Gedeon Ač” napravili su malo ozbiljniji program uskrsnog polijevanja kojega od tada svake godine provode. Skupinu sada već čine mlađe generacije, ali među njima ima još uvijek i starijih članova.

Jedan od organizatora programa Janoš Fica, voditelj plesne skupine Csárdás i ove godine je upregao svoje konje, u centar sela je na zaprezi stigao i Norbert Čička. Oni su prevozili u narodne nošnje odjevene poljevače i svirače. Polijevanje u Suzi obavezno se odvija uz glazbenu pratnju. Za dobro raspoloženje i ovaj puta je bila odgovorna grupa sastavljena od Gorana Kurela, Jožefa Keresteša i njihove djece, najmlađi član grupe, mali sin Gorana Kurela još ide u osnovnu školu, sa svojim je udaraljkama pratio odrasle koji su svirali harmoniku i saksofon. Sve do završetka polijevanja svirali su mađarske zabavne pjesme koje su se savršeno stapale sa zmajevačkim vinima. Ne samo u Suzi, provozali su se i po susjednom Zmajevcu, gdje su ih čekale djevojke odjevene u narodne nošnje, nudile su mladiće pićem, kolačima i uskrsnom šunkom. Dogodilo se i da su se poljevači slučajno susreli na ulici s djevojkama, naravno da niti one nisu ostale suhe. Nije izostala niti recitacija polijevanja, mladići su svakom prigodom izgovarali dobre želje sročene u rimu kako djevojke ne bi „uvenule“.

Na posljednjoj lokaciji polijevanja i djevojke su imale crijeva za vodu, osim kanti, dohvatile su i boce soda-vode, pa je tako u centru Suze nastala vodena bitka veselog raspoloženja između ljepšeg i jačeg spola. Polijevanje je završilo u ranim poslijepodnevnim satima, ali je u domu mladih u Suzi plesno-glazbeni program uveseljavao do kasnih večernjih sati.