Poklade 2024: balovi u Baranji i Slavoniji

65

Poklade su vesele gozbe, balovi i iščekivanje proljeća, i u našem kraju održava se puno zabava u ovom razdoblju. U subotu su održani Mađarski bal u Vukovaru i pinkl bal u Dalj Planini. A, u nedjelju su se djeca u više naselja mogla maskirati.

14. Mađarski bal u Vukovaru

Udruga Mađara grada Vukovara djeluje šestnaest godina, članovi redovno sudjeluju u kulturnom životu grada i županije. U njihovom sjedištu u Domu Mađara, održavaju manje programe i okupljanja. Njihov najvažniji događaj je Mađarski bal u Vukovaru koji je postao jedna od najkvalitetnijih manifestacija u regiji.

-U ovom dijelu godine Mađarski bal u Vukovaru za nas je najvažniji događaj, za njega se zajedno s članovima udruge pripremamo kako bi mogli osigurati što kvalitetniji program – rekla je za naš list Rozalija Jakumetović, predsjednica Udruge Mađara grada Vukovara.

Kao domaćin, ona je pozdravila goste, među kojima su bili i Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, János Magdó, generalni konzul Mađarske u Osijeku, Zoltán Császár, konzul Mađarske u Osijeku, Filip Sušac, zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara i Darko Dimić, pročelnik upravnog odjela.

Róbert Jankovics: mi Mađari u Slavoniji smo kod kuće

Prisutne su pozdravili János Magdó i Filip Sušac pohvalivši rad udruge i uspješno organiziranje bala. Zabavu je otvorio Róbert Jankovics.

-Danas ovdje mađarske zajednice provode znatno višu razinu djelovanja u očuvanju tradicije i identiteta, nego prije. Najljepši primjer ovog rada je Mađarski bal u Vukovaru, koji je prilika za susretanje Mađara koji žive u okolici i prenosi poruku: mi Mađari smo u Slavoniji kod kuće – izjavio je za naš list Róbert Jankovics.

Mađarski bal uvijek započne folklornim izvedbama, ovoga puta folklorna skupina Csárdás iz Suze iznenadila je publiku moldavskom i satmari koreografijom, a zatim su djevojke i momci iz folklorne skupine pozvali sudionike bala da im se pridruže u plesu.

Za glazbu i dobru atmosferu uz ples i večeru pobrinule su se dvije domaće grupe, glazbena skupina Aranycsárdás iz Korođa i glazbena skupina iz Čakovca.

Pinkl bal u Dalj Planini

Za jedinstvo Mađara i jačanje identiteta u Dalj planini odgovorno je Kulturno-umjetničko društvo Petőfi Sándor. Najveći program im je Sajam cvijeća u proljeće, koji gravitira zainteresirane iz Slavonije i Baranje, osim toga važna zadaća im je djelovanje njihovih mađarskih folklornih skupina. Kulturno društvo je i ovu godinu započelo sa, sada već tradicionalnim, pinkl balom, koji je i ovoga puta napunio dom i odvio se u dobrom raspoloženju. Bal je uveličao svojom nazočnošću i Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, predsjednik DZMH. Za glazbu je bio zadužen bend Azzuro iz Bajše (Vojvodina).

Irenka Huđik, jedna od čelnica društva, za naš list izjavila je kako je bal protekao u dobroj atmosferi, za udrugu je to bila dobra prilika za „zagrijavanjem“ za početak cjelogodišnjeg rada.

MAŠKARE

Korođ

Udruga za očuvanje običaja Mađara Korođ ovoga vikenda organizirala je svoj pokladni program. U Domu kulture okupili su se i mali i veliki iz sela, ali u maškare se nisu obukla samo djeca iz Korođa. Od Zoltana Čerepeša, predsjednika udruge, doznali smo kako su na zabavi sudjelovali i članovi dječje plesne skupine DZMH ogranka Beli Manastir. Po običajima u Korođu, na dječjem maskenbalu svirala su djeca koja pohađaju glazbenu sekciju.

Maskenbal je održan uz potporu Savjeta za nacionalne manjine.

Laslovo

U Laslovu je Kulturno-umjetničko društvo Petőfi Sándor organiziralo zabavu za djecu u Domu kulture. Na veselom događanju djeca su mogla sudjelovati u raznim igrama, a odrasli članovi udruge obradovali su ih karnevalskim krafnama.

Program je održan uz potporu Savjeta za nacionalne manjine.

Kotlina

DZMH ogranak Kotlina je u suradnji s lokalnom osnovnom školom održala ovogodišnji karnevalski program. Maskirali su se i školarci i odrasli, organizirane su različite igre u kojima se svaka dobna skupina mogla iskušati. Maškare su veselo plesale na glazbu Jožefa Keresteša u Domu kulture u Kotlini. Organizatori su se pobrinuli za piće, a roditelji za domaće kolače.

Suza

U nedjelju u Suzi dječji maskenbal organiziralo je Kulturno-umjetničko društvo Jókai Mór. Dom kulture se popunio sudionicima, zabava je bila otvorena za sve uzraste. Djeci je bilo veliko zadovoljstvo što su se mogla maskirati, ali je bilo i odraslih maškara. U raznim igrama svoje vještine su mogli pokazati igrači svih uzrasta.

Program je održan uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Zagreb i Zaklade Bethlen Gábor.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.