Pod svečanim okolnostima otvorena je Prva osnovna škola u Petrinji, izgrađena uz potporu mađarske vlade

40

Kao dokaz prijateljstva između Hrvatske i Mađarske, hrvatskog i mađarskog naroda, u ponedjeljak prijepodne otvorena je novoizgrađena Prva osnovna škola Petrinja. Vrpcu su prerezali Péter Szijjártó, mađarski ministar gospodarstva i vanjskih poslova i Radovan Fuchs, hrvatski ministar znanosti i obrazovanja.

Krajem prosinca 2020. i početkom siječnja 2021. potresi magnitude 4,5-6,3 po Richteru potresli su središnju Hrvatsku. Katastrofa je najviše pogodila grad Petrinju. Oštećeno je 42 tisuće zgrada. Mađarska vlada, dobrotvorne organizacije i privatni pojedinci tada su među prvima ponudili pomoć Hrvatskoj, a mađarska vlada pokrenula je i dugoročni program potpore. Dijelom posljednjega je i petrinjska škola koju su u ponedjeljak otvorili Péter Szijjártó, mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine i Radovan Fuchs, hrvatski ministar znanosti i obrazovanja.

Nova školska zgrada dovršena je krajem prošle godine i raspolaže s 20 suvremeno opremljenih učionica na 5500 četvornih metara. Uz školu je izgrađena i sportska dvorana površine 1500 četvornih metara, te vanjski obrazovno-sportski sadržaji koji pružaju mogućnost kvalitetnog obrazovanja za 350 učenika.

Uz suradnju hrvatske i mađarske vlade ostvarena je izgradnja nove osnovne škole u bruto vrijednosti od 26,5 milijuna eura, od čega je mađarska vlada osigurala 22,4 milijuna eura.

Projekat je vodila Ekumenska humanitarna organizacija Mađarske. Zemljište u Ulici Mije Srnaka, stručni nadzor i voditelja projekta, kao i školsku opremu, osigurala je Sisačko-Moslavačka županija.

Radovan Fuchs zahvalio je mađarskoj vladi na velikodušnoj donaciji nove školske zgrade. Rekao je kako je Mađarska odmah reagirala prijateljskom pomoći na tragična događanja koja su pogodila Petrinju i područje Sisačko-moslavačke županije nakon elementarne nepogode.

Szijjártó: Neka obnovljena škola stoji ovdje kao simbol prijateljstva između Hrvatske i Mađarske, hrvatskog i mađarskog naroda

Ukoliko se neka od susjednih zemalja nađe u nevolji, Mađarskoj nikada nije upitno treba li pružiti pomoć, neovisno o političkim stavovima, bilateralnim odnosima ili eventualnim nesuglasicama – naglasio je Péter Szijjártó.

„Pokoje elementarne nepogode sa sobom odnesu i dio prošlosti, dio dotadašnjeg života, pa čak i ljudske živote i poruše ono što se stvaralo desetljećima. Ono što ne smijemo dozvoliti jeste da jedna elementarna nepogoda odnese i našu budućnost. Osobito ne smijemo dozvoliti da odnese budućnost djece“ – upozorio je.

Upravo iz toga razloga je mađarska vlada pružila potporu obnovi dvije hrvatske škole i jedne crkve, rekao je Péter Szijjártó. Osim obnove Osnovne škole u Petrinji, pružila je potporu za obnovu škole u Topolovcu u vrijednosti od 154 tisuća eura i potporu za izgradnju crkve u Sisku u vrijednosti od 1,93 milijuna eura.

„Želim vam da ova obnovljena škola stoji ovdje kao simbol prijateljstva između Hrvatske i Mađarske, hrvatskog i mađarskog naroda i dokazom toga kako nema te elementarne nepogode koja nam može oduzeti budućnost i našu vjeru“ – rekao je.

„Ova škola i njena izgradnja dokazom su kako se zajedništvom i prijateljskom snagom mogu pobijediti sve nedaće. Djeci uglavnom nije vesela vijest kada ponovno moraju krenuti u školu. A, mislim, da su ovoga puta čak i djeca sretna što je ova škola gotova“ – dodao je.

Ministar je naglasio kako Mađarskoj nikada nije upitno treba li pružiti pomoć ukoliko bi se neka od susjednih zemalja našla u  nevolji.

„Pružit ćemo pomoć neovisno o političkim stavovima, trenutnim bilateralnim odnosima ili eventualnim nesuglasicama“  – izjavio je Péter Szijjártó.

Zahvalili su na osobnom angažmanu Róberta Jankovicsa

Péter Szijjártó, mađarski ministar gospodarstva i vanjskih poslova, kao i Magdalena Komes, saborska zastupnica i gradonačelnica Petrinje, u svome su govoru posebno naglasili zahvalu Róbertu Jankovicsu, saborskom zastupniku Mađara, na učinkovitoj pomoći koju je pružio u interesu uspješnog ostvarenja projekta.

„S poštovanjem zahvaljujem gospodinu Róbertu Jankovicsu, predsjedniku i saborskom zastupniku, što je cijelo vrijeme surađivao u interesu toga kako bismo pružili potporu na način dostojan hrvatsko-mađarskog prijateljstva.“ – rekao je ministar.

Nakon govora uslijedio je kratki program učenika škole, a nakon presijecanja vrpce, razgledavanje nove ustanove.

Potom su dva ministra, Szijjártó i Fuchs, održali kratki sastanak. Naglasili su kako i Mađari u Hrvatskoj i Hrvati u Mađarskoj imaju dobro zastupanje interesa i kako je u manjinskim školama obrazovanje na visokom nivou. Postoji i više zajedničkih projekata, a o nekima se još pregovara. Dogovorima je prisustvovao i Róbert Jankovics, s kojim se ministar Péter Szijjártó i zasebno susreo.ű

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.