Po redu 19. Dani sela u Laslovu

10

U trodnevnom programskom ciklusu koji je sadržavao kulturu, sport i gastronomiju Laslovčani su proslavili Dane sela.

U organizaciji programa, koji je trajao od petka do nedjelje, sudjelovale su sve udruge i društva mađarskog sela u Slavoniji – Kulturno-umjetničko društvo Petőfi Sándor,DZMH ogranak Laslovo, LD Fazan, NK Lalsovo ’91, udruga branitelja.

U petak je DZMH ogranak Laslovo organizirao večer mađarske glazbe i natjecanje u kuhanju fiš paprikaša u dvorištu Doma kulture, uz podršku Savjeta za nacionalne manjine Zagreb.
U subotu, u sklopu dana otvorenih vrata lovačkog društva, posjetiteljima su predstavili sjedište i aktivnosti društva, te je održano natjecanje u kuhanju gulaša. U organizaciji programa sudjelovao je i pjevački zbor Rozmaring, koji djeluje u sklopu DZMH ogranka Laslovo. U nedjelju je vatrogasno društvo održalo dan otvorenih vrata s vatrogasnom demonstracijom, a održani su i sportski programi: udruga branitelja organizirala je natjecanje u boćanju, nakon čega je uslijedila tradicionalna nogometna utakmica između nogometaša Laslova i mjesnih žena.

Smotra folklora u znaku Žetvene svečanosti

Dani sela su „nasljednici“ žetvene svečanosti koje su se održavale prije Domovinskog rata (1991-97.). Dekoracije i sada dočaravaju neka stara vesela vremena, kao i termin održavanja, naime održavaju se svake zadnje subote u lipnju, do kada je žetva najvećim dijelom već obavljena.

-Uzgoj žitarica kod nas je uvijek bio od presudne važnosti, stoga nije slučajno da Dan našeg sela slavimo u znaku žetve, čiji je središnji događaj subotnji kulturni program. Smotra folklora je dobra prilika da ugostimo udruge s kojima imamo prijateljske odnose, budući da i naši plesači sudjeluju na brojnim gostovanjima tijekom godine – izjavio je za naš list Janoš Lapiš, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Petőfi Sándor.
On je otvorio i program, no prije toga govorili su i gosti manifestacije Zoltán Császár, konzul Mađarske u Osijeku i Marijana Junušić, načelnica Općine Ernestinovo. Oboje su odali priznanje kulturno-umjetničkom društvu na njegovom djelovanju njegovanja tradicije, koja ima ulogu očuvanja identiteta i obogaćuje kulturni život sela i šire zajednice. Pohvalili su sve civilne udruge u selu na zajedništvu zahvaljujući kojem je i ove godine Dan sela mogao biti realiziran.

Manifestaciji je nazočila i ravnateljica Osnovne škole Laslovo, Silvija Bocka.

Nakon govora, na pozornicu su izašli izvođači: sve tri dobne skupine Kulturno-umjetničkog društva Petőfi Sándor iz Laslova, predstavio se i dječji tamburaški sastav mjesne osnovne škole, zbor Rozmaring DZMH ogranka iz Laslova, a Erika Baronji otpjevala je narodnu pjesmu u solo izvedbi. Nastupile su gostujuće plesne skupine iz Korođa, Kopačeva, Batine, Suze, Dalj Planine i Antunovca.

-U našoj obitelji narodni ples je tradicija, i moj pradjed je plesao. Od svoje šeste godine sudjelujem u kulturnom društvu Laslova, a sada sam već ja voditelj plesne skupine i koreograf. Narodni ples za mene nije samo aktivnost, već i moj život, taj stav pokušavam prenijeti i na plesače – rekao je Ante Katić, dodajući da njihova omladinska sekcija ove godine priprema novu koreografiju čime obogaćuje svoj repertoar, i naručene su nove narodne nošnje.
Manifestacija je realizirana uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Zagreb, Općine Ernestinovo i DZMH.

Hajnalka Paliž-Toth, tajnica društva, prisjećala se žetvenih svečanosti osamdesetih godina.
-Povodom žetvene svečanosti otišli su na njivu, pšenicu su pokosili ručno, te je bila održana i povorka sa zapregama, a događaj su završili žetvenim balom – prisjećala se Hajnalka Paliž-Toth, te dodala kako će njihova manifestacija iduće godine biti jubilarna, moguće je da će se 2025. godine organizirati po uzoru na stare svečanosti, kako bi se mladima prenio duh prošlih vremena.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.