Po prvi puta je održan Festival kukuruza u Novom Bezdanu

0
4

Ovog vikenda su mještani Novog Bezdana po prvi puta organizirali svoj festival, i to po najpoznatijoj biljci ovoga kraja, kukuruzu. Dvodnevna manifestacija se vrlo svidjela posjetiteljima.  

U našim krajevima svako naselje ima svoj festival koji se temelji oko gastronomske ili kulturne tradicije toga mjesta. U Novome Bezdanu do sada organizirane manifestacije bile su u znaku sviranja tamburice ili oko postavljanja majpana, članovi lokalnog kulturnog društva su odlučili malo proširiti svoje aktivnosti. Tako je nastao Festival kukuruza, koji je održan drugog vikenda u listopadu na dvorištu mjesnog Doma Mađara.

-Već odavno smo željeli održati i jednu jesensku manifestaciju, i dugo smo razmišljali što bi mogla biti tema. Sjetili smo se da kod nas ljudi ne proizvode niti vino niti papriku, ali kukuruza ima gotovo u svakoj kući. Tako smo odlučili kako ćemo organizirati Festival kukuruza – rekla je Iboja Horvat, predsjednica Kulturno-umjetničke udruge iz Novog Bezdana.

- Reklám -

 U tjednu prije samoga festivala, pripreme su se odvijale na dvorištu Doma Mađara. Posjetitelje je dočekao tako aranžiran okoliš koji je pružao jedinstvenu atmosferu. Među štandovima – na kojima su osim ponude domaćih proizvođača, posjetitelji mogli kušati razna tradicionalna jela od kukuruza – sakrila se i jedna dama izrađena od jesenskih plodova.

Na prvom danu festivala u program su bile uvrštene sportske igre u kojima su se ekipe mogle natjecati u vještinama vezanim za uzgoj kukuruza. U natjecanju su pobijedili domaćini, njih su slijedile ekipe iz Baranjskog Petrovog Sela, Suze i Petlovca. Prvi dan festivala se završio balom, na kojem je svirala grupa Aranycsárdás iz Korođa.

Drugog dana festivala, osim kukuruza, glavnu ulogu je odigrala kultura. Podij su okupirale folklorne skupine i zborovi koji su šarolikom predstavom zabavljali publiku. Nastupili su zbor iz Vukovara Őszirózsa Asszony i svirači na citrama, folklorna grupa Csillagszemű iz Belog Manastira, odnosno plesna skupina mladih Alfalusi Ifjúsági Tánccsoport i plesači iz Dalj Planine. Naravno, nije izostala ni predstava domaćina, članovi glazbene skupine Szivárvány Népdalkör su otpjevali nekoliko pjesama.

Na festivalu prisutni su bili Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, Béla Gárdos, konzul Mađarske kao i Milan Knežević, načelnik Općine Petlovac.

Manifestaciju su potpomogli Savjet za nacionalne manjine u Zagrebu, Zaklada Bethlen Gábor, općina, odnosno Fermopromet d.o.o. i lokalno Lovačko društvo Fazan.