Plesna skupina mladih Alfalusi održala je folklorni kamp u Pomeru

Ako je ljeto, onda je kampiranje

0
4

U Pomeru, nedaleko od Pule, DZMH otvorila je novi centar za kampiranje. Jedan od ciljeva centra je osigurati mađarskim dječjim plesnim skupinama i plesnim skupinama mladih mogućnost kampiranja. U pomerskom centru prvo je kampirala plesna skupina mladih Kulturno-umjetničkog društva Petefi Šandor iz Laslova, a ovoga tjedna je svoj ljetni pripremni kamp održala i Plesna skupina mladih Alfalusi.

Pomer, idilično ljetovalište, nalazi se na južnom dijelu Istarskog poluotoka, sjeverno od Uvale Pomer. Od Pule je udaljeno svega osam kilometara. Ovo malo istarsko mjesto je dom nedavno otvorenom kamp centru DZMH, koji nosi naziv Mađarskog jezičnog i kulturnog centra, Kralj Salomon.

DZMH je, među ostalim, centar otvorila s ciljem kako bi tijekom cijele godine omogućila vrijednim plesnim skupinama mladih mogućnost kampiranja na Jadranskom moru. Ranije su naše plesne skupine bile suočene brojnim nepogodnostima kada bi tražile odgovarajuće mjesto za svoje ljetne pripremne kampove.

Dvije plesne skupine već su i mogle isprobati u potpunosti opremljenu i obnovljenu zgradu kapaciteta 35 osoba.

U pomerskom centru prvo je kampirala plesna skupina mladih Kulturno-umjetničkog društva  Petefi Šandor iz Laslova.

-S pratiteljima, nas ukupno 20 osoba sudjelovalo je u kampu, u Pomeru smo bili ukupno 3 dana. Objekt je predivan, mladima se odmah dopao. To puno znači našim mladima, koji oduševljeno rade cijele godine, nastupaju, održavaju i njeguju naše običaje. Okolina je mirna, plaža je predivna, a zgrada je opremljena baš po ukusu mladih. Jako smo zahvalni DZMH što nam je osigurala ovakvu mogućnost – izjavio je za naš list Janoš Lapiš, predsjednik društva iz Laslova.  

O novom centru kampiranja sa zanosom je govorio i Ante Katić, član plesne skupine iz Laslova, koji u radu društva sudjeluje ne samo kao plesač, već i kao koreograf.

-Uživali smo biti tamo i to što smo mogli imati plesni kamp na jednom takvom predivnom mjestu, to je bilo kao nagrada za cjelogodišnje probe i nastupe za sve nas plesače – rekao je Ante. 

Plesna skupina mladih Alfalusi održala je ljetni pripremni kamp u Pomeru

Druga po redu u pomerskom centru kampirala je Plesna skupina mladih Alfalusi, članovi su ondje proveli četiri dana.

-Naše društvo je već više puta organiziralo folklorne kampove na različitim mjestima. Iz toga gledišta, ovo je nova velika pomoć DZMH. Okolina i samo mjesto idealni su za održavanje pripremnog kampa, a zbog blizine Pule, postoji mogućnost i kulturnih programa. Zahvalni smo čelništvu DZMH što tako srdačno razmišlja o sudbini mađarskih društava i čini sve kako bi i na ovakav način potpomogla rad na očuvanju nacionalnog identiteta – izjavio je Žolt Micheli, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Vardarac.

Plesače je impresionirao mladenački stil centra, opremljenost i, naravno, prizor koji ih je dočekao.

– Objekt je fantastičan, sobe nevjerojatno nude domaće ozračje, pogled je predivan, sve je savršeno. Jako sam sretna što sam ove godine sudjelovala na pripremnom kampu, koji je održan na jednom ovakvom nevjerojatnom mjestu – rekla je Viktorija Bistrica, koja je već deset godina članica plesne skupine Kulturno-umjetničkog društva Vardarac.

U nadolazećem razdoblju centar za kampiranje funkcionirat će punim kapacitetom, naime, redom će ugostiti sve naše plesne skupine mladih i dječje plesne skupine.

Kralj Salomon
Kralj Salomon iz dinastije Arpadovića bio je sin kralja Andrije I. i Anastazije, ruske princeze.
Prema legendi, shvativši ispraznost prolaznih stvari, povukao se u osamu. Prerušen je jednim brodom stigao u Pulu. Ovdje je iskusio kako nitko nije sretniji od onoga koga mrzi cijeli svijet. Skrivao se u špiljama, hrana su mu bile trava i divlje jabuke, a suho lišće postelja, pio je izvorsku vodu i imao odjeću od kože divljači. Svako jutro gledao je izlazak sunca na moru i sanjario o Mađarskoj. Postio je, činio pokoru, molio dan i noć i tražio svete pustinjake koji su živjeli u okolici.
Na kraju je svoj ovozemaljski život završio potpuno nepoznat u Puli gdje se svake godine 28. rujna održi prisjećanje, a relikvije njegova tijela čuvaju se s velikim poštovanjem. Mještani su dugo pokazivali njegov krevet od blata na kojemu je kralj spavao i glineni svijećnjak, koji je prema predaji sam napravio. Na kraju je crkva proglasila blaženim prognanika kojeg su uništili njegovi sveti rođaci.