Plakátverspályázat a magyar költészet napja alkalmából

250

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma (HMPF) és a Barkóca gyermekújság szerkesztősége a magyar költészet napja alkalmából idén is plakátverspályázatot hirdetett a horvátországi magyar diákok részére. Százötven pályamű érkezett, melynek témája Nemes Nagy Ágnes Tavaszi felhők című verse volt.

A magyar költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve minden évben április 11-én ünnepeljük. Ebből az alkalomból Magyarországon és a határon túli magyar közösségekben is irodalmi estekkel, könyvbemutatókkal, szavalóversenyekkel tisztelegnek a tragikus sorsú költőóriás emléke és a magyar líra előtt.

A HMPF és a Barkóca gyermekújság már több éve plakátverspályázatot hirdet ebből az alkalomból a horvátországi magyar diákok részére.

Kovačević Anna, a pedagógusszervezet alelnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, idén százötven plakátvers érkezett a pályázatra, nemcsak magyar tannyelvű iskoláinkból, hanem azokból az általános iskolákból is, ahol anyanyelvápolás folyik.

– A pályázat egyik célja az, hogy a fiatalokkal még jobban megismertessük, megszerettessük a magyar verseket és anyanyelvünk szókincsét. A beérkezett plakátok száma és minősége is azt bizonyítja, hogy elértük célunkat – tudtuk meg Kovačević Annától, aki Vučenović Belasity Tímea rajztanárral és Micheli Tündével, a Barkóca gyermeklap főszerkesztőjével alkotta a háromtagú zsűrit az elbírálás során.

Az előző években József Attila, Kosztolányi Dezső és Ady Endre költeményei voltak a pályázat témái, idén pedig Nemes Nagy Ágnes Tavaszi felhők című versét kellett illusztrálniuk a gyerekeknek.

– Azt vettük észre, hogy a fiatalok bátrabban használják az új technikákat, kísérletezőbb kedvűek, egyre kreatívabbak. Az értékelés során arra figyeltünk, hogy minél figyelemfelkeltőbb legyen a plakát, hogy egyezzen a vers és a rajz témája, és természetesen a helyesírást sem hagytuk figyelmen kívül. Nagyon sok igényes munka érkezett, így nem volt könnyű dolgunk – nyilatkozta lapunknak Vučenović Belasity Tímea.

A pedagógusfórum több hasonló, tanulságos és érdekes vetélkedőt is indít magyar diákjaink számára. Szépszámú résztvevője volt az idei mesemondó versenynek, és a szervezők bíznak benne, hogy a népzenei vetélkedő is sikeres lesz. Arra buzdítják a fiatalokat, a jövőben se hagyják ki ezeket a programokat, és bátran mutassák meg tehetségüket.