Péter Szijjártó je u Rijeci svečano otvorio Mađarsku kuću i razgovarao sa predsjednikom DZMH

0
28

Péter Szijjártó, mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine svečano je otvorio mađarsku kuću i počasni konzulat prošloga petka u Rijeci, i razgovarao sa Róbertom Jankovicsem, predsjednikom Demokratske zajednice Mađara Hrvatske.

S puno radosti je krenula godina za riječke Mađare, jedan davni san se ostvario: konačno su mogli i službeno preuzeti svoje sjedište. U impozantnoj Vili Anna, ustrojenu mađarsku kuću, predao je mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine, Péter Szijjártó, nakon što je proglasio novog počasnog konzula, Zorana Vukića.

Na svečanom otvorenju održanom govoru, ministar je naglasio važnost Rijeke u mađarskoj povijesti i današnjici, i nastavio da će nova Mađarska kuća ponuditi brojne kulturne sadržaje za gotovo petstotina Mađara koji žive tamo, i time ujedno pomažući opstanak zajednice. U ime Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Frano Matušić, državni tajnik, sudjelovao je na otvaranju i u svome se govoru osvrnuo na produbljivanje gospodarskih odnosa dviju država.

- Reklám -

Prije presijecanja vrpce, domaćin, Róbert Jankovics, predsjednik DZMH, se obratio prisutnima. Zahvalio se u ime Mađara u Hrvatskoj podršci koju pruža mađarska Vlada, kao i na tome, što je ministar vanjskih poslova osobno došao na otvaranje – što je, kao što je rekao, veliko ohrabrenje mađarskoj zajednici. Presijecanjem vrpce u nacionalnim bojama i službeno je otvorena riječka Mađarska kuća.

Na svečanom otvaranju je između ostalih sudjelovao i József Magyar, odgovorni zamjenik državnog tajnika za razvoj europskih odnosa, Csaba,Demcsák, veleposlanik Mađarske u Zagrebu, Vojko Obersnel, gradonačelnik grada Rijeke, Sándor Fasimon, predsjednik Upravnog odbora INA-e, kao i Zdenka Šibalin Klepac, predsjednica DZMH u Primorsko-goranskoj županiji.

Péter Szijjártó je razgovarao sa Róbertom Jankovicsem

Nakon svečanog otavaranja Péter Szijjártó, ministar vanjskih poslova i trgovine, je odvojio vremena  za rzgovor s Róbertom Jankovicsem, predsjednikom DZMH.

-I opet mogu priopćiti o jednom neposrednom razgovoru, u kojem se raspravilo o brojnim, višeslojnim temama, podjednako se tičući i u užem i u širem smislu naše zajednice. I sada smo naglasili, da je uloga koju ima položaj Mađara u Hrvatskoj ključna u mađarsko-hrvatskim odnosima, i da se na pomoć mađarske vlasti uvijek možemo osloniti. U razgovorima su spomenuti i očekivani događaji i planovi za 2021. godinu– rekao je Róbert Jankovics.