Pénzköltés MESZ módra

201
jankovics

Felháborító MESZ-„programok”: 5 év alatt Zágrábból 105 ezer kúna kerekasztal-beszélgetésekre, három év alatt 101 478 kúna a „Magyar Hét koordinálására”, 10 ezer kúna a még egy hónapja sem létező szervezetnek, és 10 ezer kúna a nem létező bellyei gyermektánccsoportnak.  Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnökének reagálása a Magyar Napló múlt heti számában megjelent, A HMDK nem létező rendezvényekre kapott támogatást c. cikkére.

 

Jankovics Róbert az alábbi kirívó példákat felsorolva válaszol arra, hogy a HMDK miért is nem tartja igazságosnak az idei pénzelosztást (sem):

Kórógyi zenésztalálkozó – ennek a hagyományőrző jellegű rendezvénynek a megtartására a zágrábi Kisebbségi Tanács a Kel József MESZ-alelnök vezette kórógyi Ady Endre MKE részére 2008-ban 30 000 kúnát hagyott jóvá, amivel az egyesület el is számolt. A dolog „szépséghibája”, hogy a rendezvényt NEM TARTOTTÁK MEG! Ugyanis a rendezvényt a kórógyi Aranycsárdás zenekarának tagjai szervezték meg hosszú idő után először 2009-ben, a HMDK támogatásával, amely azóta is így zajlik. Ehhez a rendezvényhez a Kel vezette egyesületnek semmi köze nem volt, ennek ellenére a Zágrábból érkezett pénzt nem utalták vissza!

Ez is MESZ: 20 000 kúna a bellyei gyermek népi tánccsoportnak!

Van ilyen egyáltalán? A Böröc Balázs vezette MESZ-es Bellyei Magyar Hagyományőrző Egyesület 2010-ben elszámolta a 10 000 kúnás támogatást a bellyei gyermek népi tánccsoport működésére, aztán ugyanezt az idén is (sikeresen) megpályázta. A „gond” ott van, hogy a bellyei gyermek népi tánccsoport működéséről a bellyei magyarok sem tudnak, de még a MESZ-hírmondóban sem jelent meg egyetlen sor sem vele kapcsolatban. Az egyetlen magyar jellegű egyesület, amely Bellyén működik, az 1993-ban bejegyzett bellyei HMDK-alapszervezet.

A MESZ-ben így is lehet: 2010. november 10-én alakultak, és 2010. november 27-ig már le is adták pályázatukat a zágrábi Kisebbségi Tanácsnál – és nyertek!

Az egyik helyi meszes aktivista, Ferenc László otthoni címére (Szentlászló, Ulica pobjede 38.) bejegyzett MESZ-es szervezet, az  Ernestinovói Járás Magyar Közössége az idei zágrábi költségvetésből 10 000 kúnában részesült. Elképesztő, hogy a szervezet csupán pár héttel az idei évre vonatkozó pályázati űrlapok leadását megelőzően alakult meg, 2010. november 10-én jegyezték be. A zágrábi Kisebbségi Tanács támogatási kritériumai viszont legalább KÉTÉVES működést követelnek meg minden olyan kisebbségi civil szervezettől, amely részesül az állami költségvetés támogatásából. Vagyis a kritériumok szerint sem idén, sem pedig jövőre egyáltalán nem részesülhettek volna támogatásban!

Ez is MESZ: Magyar Hét „koordinálására” három év alatt 101 478 kúna.

A Kisebbségi Tanácstól 2009-ben 19 478 kúna érkezett, 2010-ben 40 000, 2011-ben pedig 42 000 kúnát irányoztak elő a MESZ részére, ami három év alatt 101 478 kúnát jelent. És mindezt a Magyar Hét koordinálására lehet fordítani! Figyelem, nem a megszervezésére, hanem a rendezvény „koordinálására”! Egyetlen más kisebbségi szervezetnek sincs ilyen jellegű költsége. Felháborító!

Ez is MESZ: Kerekasztal-beszélgetés költségeire öt év alatt 105 000 kúna!

A Kisebbségi Tanácstól 2007-ben 10 000 kúna, 2008-ban 20 000, 2009-ben 19 478 kúna, 2010-ben 25 000, 2011-ben pedig 30 000 kúna. Vagyis öt év alatt 105 000 kúna kerekasztal-beszélgetésre, ami több mint felháborító!

A pélmonostori Augusta Cesarca 16. szám alatti MESZ-székhelyre bejegyzett MESZ-es szervezetek idei (2011) támogatási összege 122.000 kúna csak népi táncra.

A MESZ-es Sztárai Mihály Oktatási Központ népitánc-oktatásra idén 33 000 kúnás támogatást kap, a MESZ központi tánccsoportja 59 000 kunát, míg a pélmonostori MKE népi tánccsoportja 30 000 kunát. Vagyis ugyanarra a címre és célra csak az idei évben 122 000 kúnás támogatás érkezik! Majdnem a duplája annak, amit a csúzai Csárdás népi táncegyüttes kap. És itt még nem számoltuk a Magyarországról az előző években bőven érkező támogatásokat, valamint a Pélmonostor városa által nyújtott évi anyagi támogatásokat sem.

Ami pedig a csúzai Csárdás támogatását illeti, nem kívánok fejtegetésekbe bocsátkozni, hiszen a megyei kisebbségi önkormányzat ülésén Sója kijelentette, azért nem kapnak a járástól pénzt, mert a HMDK-hoz tartoznak.

A Drávatájat illetően is alaptalanok és felháborítóak a vádak, hiszen tavaly kapott először támogatást a bilaterális alapból, és amíg a HMDK kizárólag az elektronikus médiára költhette, addig a MESZ a szintén 400 ezer kúnát neki tetsző módon használhatta föl. Nyolc éven keresztül senkit nem érdekelt és nem is kérdezte meg senki, hogy miből működik a Drávatáj, honnan teremtik elő a munkatársak fizetésére, az adások szórásdíjára és az egyéb költségekre a pénzt. Itt egy kulturális jellegű magazinműsorról van szó, amely minden olyan rendezvényről igyekezett tudósítani, amelyre meghívást kapott, függetlenül attól, melyik szervezetről volt szó. Sója Dénes parlamenti képviselő a lassan vége felé közeledő mandátuma alatt pedig eddig csak egy alkalommal volt hajlandó nyilatkozni a műsornak, holott többször is megkérdezték….

– A HMDK-ban továbbra is azt gondolják, hogy a zágrábi költségvetés számunkra rendkívül igazságtalan, és hogy gyökeres változásra van szükség – mondta végül Jankovics.