Pénzbírságot fognak fizetni az ülésről hiányzó parlamenti képviselők

382

Pénzbírságot fizetnek a jövőben azok a parlamenti képviselők, akik nem vesznek részt a plenáris üléseken – erről döntött múlt pénteken a szábor.

A törvényjavaslatot a kisebbik kormánykoalíciós párt, a Híd Függetlenek Listája (Híd) nyújtotta be, mert szerintük a képviselők nem végzik el rendesen a munkájukat, és nem járnak el a plenáris ülésekre. Egy-egy vitanapon a 151 fős parlamentben mindössze tucatnyi honatya van jelen. Az ezt megelőző parlamenti ciklusban volt rá példa, hogy három egymást követő héten is határozatképtelen volt a parlament.

A horvát szábor heti három napot ülésezik. Az igazolatlan hiányzásokat 170 kúnával büntetné a ház, az egész havi hiányzásért így legfeljebb 1500 kúnát lehetne levonni a képviselők tiszteletdíjából. A honatyáknak minden esetben igazolniuk kell távolmaradásukat, ha például betegek voltak, orvosi igazolást kell hozniuk, bírósági vagy egyéb elfoglaltság esetén pedig névre szóló idézést, meghívót.

Robert Podolnjak, a Híd képviselője meg van róla győződve, hogy az új rendelet növelni fogja a szábor tekintélyét.

A képviselők a javaslatról tartott múlt szerdai parlamenti ülésen nem vitatták, hogy a nemzetgyűlésben folyó munkának színvonalasabbnak kell lennie, és elmondásuk szerint van még mit tenni ezen a téren, de nem biztosak abban, hogy a pénzbírság a megfelelő mód a probléma megoldására.

Branimir Bunjac, az ellenzéki Élőlánc (Živi Zid) politikai szervezet képviselője csalódottságának adott hangot. Szerinte a megoldás „langyos”, „csak formát ad a problémának, de nem oldja meg a tartalmát”.

Milorad Batinić, az ellenzéki Horvát Néppárt (HNS) képviselője nemtetszésének adott hangot, hogy a képviselőket úgy kezelik, mint a kisiskolásokat, akiknek orvosi igazolással kell alátámasztaniuk a hiányzásukat.

Nenad Stazić, az ellenéki Szociáldemokrata Párt (SDP) képviselője szerint nem jó, hogy nincs bizalom a képviselők iránt. Mint mondta: a frakcióknak kell felelniük tagjaik munkájáért.

A nagyobbik kormánypárt, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) képviselői a törvény elfogadása mellett voksoltak, de vegyesek voltak az érzelmeik a jogszabállyal kapcsolatban. Dražen Bošnjaković szerint a parlamenti képviselő hiányzásának büntetése más parlamentekben is bevett szokás. Úgy vélte, hogy a törvény nem növeli ugyan a szábor tekintélyét, de biztosan helyre tesz néhány dolgot. Tomislav Klarić jelezte, hogy a parlament nem az egyetlen hely, ahol a képviselők munkájukat végzik. „Az ülésterem az, ami látszik, de a parlamenti képviselők munkája sokkal összetettebb” – húzta alá.