Pélmonostor: nagyszabású volt a Márton-napi magyar rendezvény

A HMDK pélmonostori alapszervezete és a Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet november 11-én, pénteken tartotta Márton-napi rendezvényét, amely a pélmonostori városnapok egyik kiemelkedő programja is egyben.

A pélmonostori városnapok egyhónapos rendezvénysorozat, melynek keretében sportprogramok, kiállítások, vásárok, gasztronómiai események, koncertek és számos más művészeti és kulturális program valósul meg. Pélmonostor védőszentje Szent Márton, éppen ezért a városnapok csúcspontja november 11-én, Szent Márton napján van.

Ezen a napon koszorúzzák meg a katolikus temetőben a honvédő háború helyi áldozatainak tiszteletére állított emlékművet. Az idei megemlékezésen részt vett a városvezetés és a helyi civil szervezetek képviselői mellett a HMDK pélmonostori alapszervezete és a Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet tagsága is.

A koszorúzás után misére és borszentelésre került sor a pélmonostori római katolikus templomban, amely Szent Márton nevét viseli.

A pénteki program része volt a városi tanács díszülése is, melyen kitüntették azokat a személyeket és szervezeteket, akik/amelyek elismerésre méltó tevékenységet folytatnak a társadalmi és szociális szférában, a kultúra vagy a sport területén, illetve a gazdasági élet valamelyik ágazatában. A pélmonostori magyarság soraiból dr. Sičajmov Ibolyát tüntették ki városi emléklappal az egészségügyben végzett lelkiismeretes munkájáért.

A pélmonostori magyarság soraiból dr. Sičajmov Ibolyát tüntették ki oklevéllel

Jankovics Róbert: „Szent Márton a tettével példát mutat közösségünknek”

A Szent Márton-napi program kiemelt eseményére a pélmonostori Magyarok Otthonában került sor, ahol felidézték Szent Márton legendáját. A fakultatív magyarórákra járó gyerekek és szüleik lampionokkal vonultak a városi általános iskolától a Magyarok Otthonához, a sort a lovon ülő Fica János vezette. A legenda úgy tartja, Márton, a római császári katona egy napon megosztotta köpenyét egy fázó koldussal, s még aznap éjszaka álmában megjelent neki Jézus a koldus alakjában. A látomás hatására Márton otthagyta a katonaságot, hogy Istent szolgálja. A legenda eljátszói Márton és a koldus (szerepében Jankovics Sándor) találkozását mutatták be. A rövid színjátékra idén is sokan, és nem csupán helybéliek voltak kíváncsiak a Szent Márton téren.

Majd Császár Zoltán eszéki magyar konzul köszöntője következett, aki gratulált a pélmonostori magyaroknak, hogy hagyományőrző programjuk keretében ilyen hosszú ideje ápolják/éltetik a legendát.

Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, a HMDK elnöke is szólt a közönséghez.

– Örülök, hogy a koronajárvány, földrengések sújtotta nehéz évek után ilyen szép számban tudjuk együtt ünnepelni Szent Mártont, megemlékezve tettéről, amellyel példát mutat közösségünknek. A pélmonostori magyarok is tudják, hogyan kell dolgozni a közösségért, ezt bizonyítják rendezvényei, tánccsoportjai és a Magyar Otthon megléte is – hangsúlyozta Jankovics Róbert, kitérve a legújabb, magyarságunk jövőjét érintő pélmonostori projektekre is: épül a városban az új magyar kulturális központ és a magyar óvoda is, amelyek reményei szerint 2023-ban elkészülnek, és tovább erősítik a „magyar szellemet” Pélmonostoron.

A beszédek után a fellépőké volt a szabadtéri színpad: a pélmonostori általános iskola anyanyelvápoló tagozata, a helyi HMDK-alapszervezet Csillagocskák és Csillagszemű tánccsoportja, az újbezdáni Szivárvány Népdalkör és a Kubikos Tamburazenekar, valamint a Kórógy Magyar Hagyományőrző Egyesület gyermektánccsoportja adtak gazdag és színes műsort.

Kamerer Sándor pélmonostori plébános magyar nyelvű borszentelését követően a hagyományos Márton-napi libavacsorával zárult a program. 

A rendezvényt a horvát kormány, a Horvát Kormány Emberi Jogi és Kisebbségi Hivatala, a zágrábi Kisebbségi Tanács és Pélmonostor városa támogatta