Példaértékű munkát végez a pakráci magyarok egyesülete

141

Múlt héten került sor a Pakráci Magyarok Közösségének évi közgyűlésére, ahol beszámolók hangzottak el tavalyi, dicséretre méltó tevékenységük kapcsán.

A szórványban működő magyar egyesületek nehezített pályán mozognak. Éppen ezért a kitartásuk és a közösség érdekében végzett munkájuk elismerésre méltó. Ilyen többek között a Pakráci Magyarok Közössége is, amely január 25-én tartotta évi közgyűlését. A beszámolót Fa Josip elnök a tavalyi év rendezvényeivel kezdte. Számos településen volt alkalmunk bemutatni a magyar hagyományokat. A lipiki karácsonyi vásáron egy jótékonysági akcióban is részt vettek, ahol palacsintát, lángost és töltött káposztát árultak.

December 17-én a Lipiki Multikulturális Központban kiállítást rendeztek, a hagyományos ünnepi terítékeket és az ünnepi menüt mutatták be a Daruvári Magyarok Közösségével együtt. De nem csak országhatáron belül mozogtak, a magyarországi Csepreg városában is voltak, ahol nagyon jó kapcsolatot ápolnak a helyi horvát kisebbség képviselőivel. Ahol csak tehették, mindenhol igyekeztek a magyar gasztronómiából is ízelítőt adni.

Magyarok a Pakrác-vidéken

Magyar napot tartottak, és a fenti címmel (horvátul: Mađari u pakračkom kraju) mutattak be egy horvát nyelvű, Duško Kliček által írt monográfiát is. A könyv több száz magyar család, több ezer magyar ember életéről szól, akik a 19. században, könnyebb boldogulást keresve, költöztek erre a vidékre, hogy aztán jelentős nyomokat hagyjanak a gazdaságban, a kultúrában, a sportban és az élet egyéb területein. A Pakráci Magyarok Közösségének tagjai továbbra is aktívan őrzik és ápolják a térség magyar jellegzetességeit.

Tevékenységükkel példát mutatnak

A közgyűlésen jelen volt Jelena Hihlik, a Pakráci Városi Múzeum igazgatója is, aki Anamarija Blažević, Pakrác polgármestere nevében méltatta kitartó és értékes munkájukat, és azt mondta, tevékenységük példaértékű, és így kellene működnie minden egyesületnek. Duško Kliček, a fent említett monográfia szerzője kiemelte az egyesület elnökének elkötelezettségét.

Antonija Jozić, Pozsega-szlavón megye vezetője és Fa Josip

A Pozsega-szlavón megyei hivatal nagytermében a közgyűlés másnapján kiosztották a 2023-as év kulturális programjainak társfinanszírozásáról szóló támogatási szerződéseket, ahol a Pakráci Magyarok Közössége nevében Fa Josip írta alá a dokumentumot.

Az egyesület munkáját a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Bethlen Gábor Alap, Pakrác városa és Pozsega-szlavón megye támogatja.