Példaértékű a nemzeti kisebbségek jogrendszere Horvátországban – FUEN-konferencia Kopácson

99

A HMDK volt a házigazdája a hétvégén a FUEN konferenciájának, amelyre a Kopácsi Magyarok Otthonában került sor. A rangos résztvevőkkel zajló nemzetközi tanácskozáson példaértékűnek nevezték Horvátország nemzeti kisebbségekre vonatkozó jogrendszerét.

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) az európai őshonos nemzeti kisebbségek és nyelvcsoportok érdekképviseleti szervezete, a legnagyobb kisebbségi ernyőszervezet Európában, amely 100 tagszervezetet tömörít 36 államból. Tagszervezeteinek száma évről évre nő. A kisebbségi identitás, nyelv, kultúra és hagyomány megőrzéséért, a kisebbségi jogok érvényesítéséért dolgozik. A FUEN az őshonos európai kisebbségek hangja az Európai Unióban, az Európa Tanácsban, az Egyesült Nemzetek Szervezetében, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetben, különböző nemzetközi fórumokon.

A múlt hétvégén lezajlott nemzetközi konferencia házigazdája a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) volt. A Nyugat-Balkáni kisebbségek elnevezésű kétnapos tanácskozás témája pedig a „lehetőségek és perspektívák” volt. A Kopácson megrendezett kétnapos eseményt Jankovics Róbert nyitotta meg.

Jankovics Róbert

– Először van alkalmunk házigazdája lenni egy FUEN-rendezvénynek. A jelenlegi tanácskozás témái egyáltalán nem állnak távol szervezetünktől, hiszen a HMDK fennállása három évtizedében nagyon sokat foglalkozott ezekkel, vagyis a nemzeti kisebbségek politikai képviseletével, az oktatásügyükkel, a kultúra megtartásának a lehetőségeivel, amely területeken nekünk az eltelt időszakban rendkívüli előrelépéseket sikerült tennünk. Mi azt szeretnénk, hogyha az elért eredményeinkhez hasonlókat más nemzeti kisebbségek a nyugat-balkáni régiókban is el tudnának érni. Ebben az esetben a világnak az a része is békés vidékké válhatna – mondta Jankovics Róbert parlamenti képviselő, a HMDK elnöke.

A konferencia két napján az említett fontos témákban hangzottak el szakmai előadások; Csapó Nándor, a horvát Tudományos és Oktatási Minisztérium nemzetiségi oktatásért felelős igazgatóságának a vezetője például a saját hatáskörébe tartozó dolgokról beszélt, hangsúlyozva, hogy Horvátországban adottak a nemzetiségek oktatásának a feltételei.

Csapó Nándor

Horvátország kisebbségi jogrendszere pozitív példa

Az őshonos kisebbségek védelmének és a kisebbségi nyelvek népszerűsítésének nincs alternatívája, a FUEN-nek az ilyen projektekkel az élen kell járnia – mutatott rá Vincze Loránt, a szervezet elnöke, európai parlamenti képviselő nyitóbeszédében.

Vincze Loránt

– Tudjuk, hogy ez egy olyan térség, ahol soha nincsen nyugvóponton a kisebbségi kérdés, ezen a szinten még mindig feszültségek vannak. Van, ahol ezt sikerült jól rendezni, és Horvátország ennek pozitív példája a kulturális autonómiával, amelyet a kisebbségek megkaptak, de ez már nem mondható el például Koszovóról, Macedóniáról, Bosznia-Hercegovináról, ahol most is komoly feszültségek vannak. Ezek megvitatására jöttünk ide, hiszen azt szeretnénk, hogy beszéljenek egymással a különböző kisebbségi csoportok, keressük a közös utat a többséggel, azt, hogy hogyan lehet jó megoldásokat találni tanulva abból, amit máshol jól csinálnak. Ez a szerepe a FUEN-nek, vagyis az, hogy összehozza a különböző kisebbségi szervezeteket, hogy érdekképviseleti alakulatuk legyen. Ezúton is köszönöm a HMDK-nak, hogy házigazdája volt a rendezvénynek – nyilatkozta a FUEN-elnök.

A felszólalók között volt többek között Karlo Ressler európai parlamenti képviselő, Tomislav Žigmanov, Szerbia emberi és kisebbségi jogokért, valamint társadalmi párbeszédért felelős minisztere, Milorad Pupovac, a szerb kisebbség horvát parlamenti képviselője és Vladimir Bilek kisebbségi zágrábi parlamenti képviselő is.