„Példaértékű a két ország viszonya”

0
77
Gordan Grlić Radman

A HMDK Szent István-napi központi ünnepségét dr. Gordan Grlić Radman, Horvátország Kül- és Európa-ügyi minisztere is megtisztelte jelenlétével. A látogatás alkalmával Szent Istvánról, a két ország kapcsolatáról és a horvátországi magyarsághoz fűződő viszonyáról kérdeztük.

„Jó estét kívánok mindenkinek! Nagyon örülök, hogy itt lehettem ma Kórógyon, szép esemény volt, és Szent István király napja alkalmából boldog ünnepeket kívánok a magyaroknak. Sok baráttal találkoztam itt ma, és nagyon szép volt látni, hogy magyarok és horvátok együtt ünnepelnek itt, Kórógyon” – indította beszélgetésünket a külügyminiszter folyékony magyarsággal, majd horvát nyelven folytatta.

– Mit jelent Önnek Szent István?

– Az államalapítás ünnepe az egyik legnagyobb és legfontosabb magyar nemzeti ünnep. Szent Istvánt mi, horvátok is tiszteljük, az ő nevét viseli többek között a zágrábi katedrális is, aminek nagy jelentősége van számunkra. Örülök, hogy ezen ünnep alkalmából itt lehettem Kórógyon a helyi magyar közösség vendégeként. Jó látni, hogy az itteni fiatalok ápolják a hagyományaikat és anyanyelvüket. Ezelőtt öt éven át Budapesten voltam Horvátország nagykövete, mely idő alatt bejártam Magyarországot és nagyon sok magyar embert megismertem. Közben megtanultam egy kicsit magyarul is, de sajnos nem nagyon van már lehetőségem gyakorolni a nyelvet. Ezután Berlinben folytattam a nagyköveti munkám, most pedig itt vagyok külügyminiszterként Kórógyon a horvátországi magyarság körében, és örömömre szolgál, hogy együtt ünnepelhetünk ezen a mindannyiunk számára fontos napon.

– Milyen jelenleg a két ország viszonya?

– A horvát kormány mindig is törődött az országban élő nemzeti kisebbségekkel, nemcsak a magyarokkal, hanem másokkal is. A két nemzetet, horvátokat és magyarokat számos dolog köti össze: azonos a kultúránk, a történelmünk és sok a közös hagyományunk is, de ami talán még fontosabb, azon kevés szomszédos államok közé tartozunk, akiknek nincsenek vitás kérdései egymással.  Külön öröm számomra, hogy ezt a jó viszonyt mások is felismerik. Bécsben 2016 őszén az EBESZ egy jelentésében példa értékűnek és európai szinten iránymutatónak nevezte Horvátország és Magyarország viszonyát egymás kisebbségeihez, a horvátországi magyarokról és a magyarországi horvátokról van szó.

– Milyen a kapcsolata Jankovics Róbert képviselővel, és mit üzen a horvátországi magyaroknak?

– Nagyon jó a viszonyunk, úgy gondolom, hogy Jankovics úr nagyon komolyan és jól képviseli a horvátországi magyarságot. Mindig felismeri és szem előtt tartja a horvátországi magyarság érdekeit, és segíti közösségét a boldogulásban, úgy gondolom, hogy kiválóan látja el feladatát. A horvátországi magyaroknak pedig azt üzenem, amit Szigetváron két éve a magyar államfő, Áder János és Kolinda Grabar-Kitarović horvát elnök asszony mondtak: kövessék Zrínyi Miklóst, aki közös történelmünk mintapéldája. Ő egyszerre tudott horvát és magyar lenni, mely kettős identitás példaértékű. Úgy gondolom, hogy a horvátországi magyarok és a magyarországi horvátok a modern kor Zrínyi Miklósai, akik hidakat képeznek a két ország között.