Pedagógusok továbbképzése: a magyar helyesírásról volt szó

466
09-helyesiras-DSC00308-3

A magyar szakos tanárok, tanítók és anyanyelvápolók megyei szaktanácsa a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma támogatásával múlt pénteken, március 2-án szakmai továbbképzést szervezett az eszéki magyar iskolaközpontban.

A magyar szakos tanárok és a magyar nyelvet valamilyen formában oktató pedagógusok megyei szaktanácsa hat éve alakult, és az azóta eltelt időszakban több szakmai kirándulást és továbbképzést is szervezett. Legutóbb múlt pénteken A helyesírás-tanítás módszertani kérdési címmel került sor szakmai továbbképzésre.

A magyar szakos tanárokat, tanítókat és anyanyelvápoló pedagógusokat Pasza Árpád, a Szaktanács elnöke köszöntötte, majd dr. Gúti Erika egyetemi adjunktus előadását hallgathatták meg, aki a helyesírásról mint normáról, a helyesírás tanításását nehezítő tényezőkről beszélt, de szólt a készülő akadémiai helyesírási szabályzatról is. A műhelymunka során pedig tanulás- és tanítás-módszertani eljárásokkal ismerkedtek.

– A Pécsi Tudományegyetem adjunktusa a magyar helyesírás elméleti hátterének a boncolgatása mellett a magyarországi felnőtt lakosság körében végzett rendkívül érdekes helyesírási felmérések eredményeiről is beszélt, ugyanakkor felhívta a hallgatóság figyelmét számos olyan buktatóra, amelyeket a helyesírás tanítása közben jó lenne elkerülni – nyilatkozta lapunknak Pasza Árpád a továbbképzés után.