Pedagógusok tanulmányi kirándulása a Felvidéken

0
172
felvidk-1

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma szervezésében október 14-e és 16-a között háromnapos tanulmányi kirándulásra került sor: a magyar tannyelven oktató  pedagógusok és óvónők a Felvidékre utaztak, ahol betekintést nyertek az ottani pedagógiai gyakorlatba, tárgyaltak  a szlovákiai magyar pedagógusok szakmai szervezetének képviselőivel, és a vidék nevezetességeit is megtekintették.

 

A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma az elmúlt időszakban számos vetélkedőt, továbbképzést szervezett, tanulmányútjaik során pedig jártak Magyarországon, Szlovéniában a Mura-vidéki kollégáknál, két éve Erdélyben, a múlt pénteken pedig a Felvidékre látogattak el, ahol óralátogatáson vettek részt, az ottani szakmai szervezet képviselőivel folytattak megbeszéléseket, valamint a vidék nevezetességeivel is megismerkedtek.

 

– Háromnapos felvidéki tanulmányi kirándulásunkon a  Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége révkomáromi testületének a vezetői részéről rendkívül szívélyes, baráti fogadtatásban részesültünk. Révkomáromi székhelyükön ismertették velünk a szlovákiai pedagógusok, az ottani magyar tannyelvű oktatás helyzetét, szervezetük működését, és természetesen szóba kerültek együttműködésünk további formái is. Voltunk a Selye János Gimnáziumban és a Jókai Mór Alapiskolában, ahol részt vettünk óralátogatásokon is. Azon a magyarórán, amelyen részt vettünk, éppen az egyik érettségi tételt ismételték, így összevethettük az ottani követelményeket az itthoniakkal, valamint eszmecserét folytattunk a központi érettségi rendszerével kapcsolatos kérdésekről. Mint eddig már számtalan alkalommal, úgy most is bebizonyosodott, hogy nagyon fontos a határokon átnyúló pedagógiai tapasztalatcsere, így mi mindent megteszünk annak érdekében, hogy ezek a tanulmányi kirándulások folytatódjanak – nyilatkozta lapunknak Csapó Nándor, a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának elnöke.

 

A kirándulás harminc résztvevője metekintette a Kárpát-medencében egyedülálló komáromi erődrendszert, Révkomárom és Pozsony nevezetességeit, valamint a bősi monstrumot, az elterelt Dunán épült vízierőművet is megnézték. Vasárnap délelőtt részt vettek a komáromi református templomban tartott istentiszteleten, ahol a szolgálatot végző lelkésznő köszöntötte a horvátországi magyar pedagóguscsoportot.

 

A tanulmányi kirándulás a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósult meg.