Pečuh: trideseta je obljetnica postojanja Zaklade za Mađare izvan granica

0
32

Zaklada za Mađare izvan granica sa sjedištem u Pečuhu svoj trideseti jubilej proslavila je dvodnevnom konferencijom i gala programom. Na svečanosti su dodijeljene diplome Róbertu Jankovicsu, saborskom zastupniku Mađara u Hrvatskoj i predsjedniku DZMH, te čelnicima i drugih organizacija.

Zaklada za Mađare izvan granica osnovana u Pečuhu svoj rad započela je 1992. godine povodom Domovinskog rata, ali je svoje djelovanje nastavila i nakon njegovog završetka. U proteklih 30 godina postala je za mađarske organizacije, udruge, stvaralačke i kulturne zajednice u Karpatskom bazenu dobro uhodanim kulturnim i društvenim organizatorom, kao i bazom za prosljeđivanje informacija.

Konferencija prošloga vikenda, pod nazivom Slika budućnosti Mađara u Karpatskom bazenu, bila je dijelom serije programa jubilarnog obilježavanja, kao i gala program u petak navečer u Narodnom kazalištu u Pečuhu na kojem su nastupili takvi izvođači koji su i sami na neki način povezani s nekim područjima izvan granica ili im je produkcija prikazala pojedini dio kulture Mađara Karpatskog bazena. Među gostima je bio i János Fuzik, generalni konzul Mađarske u Osijeku.

Sudionike je pozdravio Béla Bokor, predsjednik Zaklade i domaćin večeri, koji se u svome govoru osvrnuo na rad Zaklade u protekla tri desetljeća.

-Mislim da mreža kontakata, koja je nastala putem Zaklade i radila na dobrovoljnoj bazi, može bez ikakvog sporednog interesa jačati nacionalnu mrežu vrijednosti i time naš identitet – izrazio je mišljenje Béla Bokor, zahvaljujući svima koji su dali svoj doprinos radu na očuvanju i stvaranju vrijednosti.

Program je svojim prisustvom uveličao i Ferenc Kalmár, povjerenik ministra Mađarske za razvoj politike susjedstva, koji je u govoru naglasio kako Zaklada radi vrlo važan posao u pomaganju aktivnosti koje nacionalna vlada vodi izvan granica.

János Potápi Árpád, državni tajnik za nacionalnu politiku, video putem je izrazio svoje dobre želje povodom jubileja i zaželio da Zaklada djeluje dugoročno i uvijek ima takve članove koji bi idealizam osnivača nosili dalje.

-Nama je najvažnije to da i u slijedećim desetljećima, stoljećima Mađari i dalje žive ovdje u Karpatskom bazenu – sročio je János Potápi Árpád.

Na kraju gala programa Béla Bokor i Rudolf Mézes, član osnivača Zaklade iz Gornje Mađarske, dodijelili su diplome gostima pristiglima izvan matične zemlje, a s kojima Zaklada njeguje dugogodišnje odnose. Među ostalima, diplome su dobili Károly Dudás, bivši predsjednik Kulturnog saveza vojvođanskih Mađara i književnik nagrađen nagradom Magyar Örökség i István Pál Szalonna, čelnik Mađarskog državnog folklornog ansambla, nagrađen nagradom Ferenc Liszt.

Iz zajednice Mađara u Hrvatskoj, diplomu su dobili Róbert Jankovics, predsjednik DZMH i saborski zastupnik Mađara, Péter Szekeres, predstavnik Vijeća mađarske nacionalne manjine grada Zagreba i Mađarskog kulturnog društva Endre Ady, Attila Szabó, predsjednik Gazdinskog kruga DZMH, Dániel Magdika, predsjednik Kulturno-umjetničkog društva Népkör iz Retfale u Osijeku.

Nakon podjele diploma, Róbert Jankovics izrazio je zahvalnost Zakladi u ime svih nagrađenih.