Pécsi kalandozások – iskolanapi kirándulás

799
iskolanap

A laskói, kopácsi és várdaróci diákok és tanáraik egy tartalmas iskolanapi kiránduláson vettek részt a múlt héten: Pécs, Szigetvár és Mohács nevezetességeivel ismerkedtek meg tüzetesebben.

A nagy múltú intézményben szerteágazó, sokrétű munka folyik. A gyermeki képesség megnyilvánulásának folyamatos figyelemmel kísérése, sikerélményhez juttatása jellemzi az itt dolgozó pedagógusok munkáját. Az iskolának vannak hagyományos, évente ismétlődő programjai, de folyamatosan újabb projektekkel is bővül a sor. A programok, sokféleségükből adódóan, több irányban is fejlesztik a tanulókat: elfogadásra, megbecsülésre-önbecsülésre, kreativitásra, csapatszellemre tanítják őket. A Laskói Általános Iskola vezetése természetesen fontosnak tartja a magyar hagyományok felelevenítését, megőrzését, ápolását, amihez elengedhetetlen a közeli történelmi emlékhelyek megismerése is. Éppen ezért az elmúlt két tanévhez hasonlóan a diákok az idén is kirándulással „ünnepelték” meg az iskola napját.

Kovacsevity Anna, az intézmény vezetője elmondta, hogy támogatók-segítők révén kétnapos kirándulást tudtak szervezni a felsős diákoknak, az alsósoknak pedig, tekintettel arra, hogy sokan most először kirándultak szülők nélkül, egy tartalmas egynapos programot állítottak össze.

iskolanap

– A Zrínyi-emlékévhez kötődően ellátogattunk Szigetvárra is, ahol megnéztük Magyarország egyik leghíresebb várát, amely 1566-ban írta be magát Európa történelmébe, amikor Zrínyi Miklós várkapitány 2500 magyar és horvát katonájával megállította Szulejmán szultán százezres seregét. Itt Jukić Zita, az eszéki Zrínyi Kör elnökének a közvetítésével a Szigetvári Várkör – Szigetvár „várvédői” tartottak fegyverbemutatót és rendhagyó történelemórát a szigetvári eseményekről. Pécsen Majdán János professzor vezetésével jártuk be a megyeszékhely legfontosabb látnivalóit. Úgy gondolom, hogy diákjainkat a Zsolnay Negyedben tett látogatás nyűgözte le leginkább, a kiállítások mellett a nosztalgiacukorka, a látványmanufaktúra, a fizikaterem és a planetárium volt érdekes és tanulságos. Hazafelé jövet pedig útba ejtettük a mohácsi történelmi emlékhelyet, ahol az ott dolgozó volt diákunk, Hegedüs Izabella révén tudtunk körülnézni – mondta el Kovacsevity Anna, aki hozzátette azt is, hogy a buszköltséget a budapesti Bethlen Gábor Alapnál pályázták meg, a pécsi kirándulás pedig a Kosztolányi Céltársulásnak köszönhetően jött létre, így a szülőknek csak egy jelképes összeggel kellett hozzájárulniuk az úthoz.