Pécs: kitüntették dr. Lábadi Károlyt

0
299

A magyar tudomány ünnepének – melynek 2019-es mottója: Értékteremtő tudomány – november 5-i megnyitóján a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Területi Bizottságának ünnepi ülésén adták át dr. Lábadi Károly nyugalmazott egyetemi tanárnak a PAB Határon Túli Tudományért díjat.

A magyar tudomány ünnepének keretében a Magyar Tudományos Akadémia Pécsi Akadémiai Bizottsága (MTA PAB) dr. Lábadi Károlyt a PAB Határon Túli Tudományért Díjban részesítette a horvátországi magyar kisebbség körében végzett munkájáért. Az elismerést Lénárd László akadémikus, a PAB elnöke nyújtotta át. A laudációt Font Márta professzor asszony mondta. Kiemelte, hogy a rangos elismerést a kitüntetettnek a határon túli magyar tudományért kifejtett tevékenysége elismeréséül adományozták.

Elhangzott, hogy szakértelme hozzájárulásával a magyar kisebbség múltja és népéletének értékei az utókorra tudnak hagyományozódni. Kiemelkedő jelentőségű tudományos és szakmai körökben folytatott munkája, nem utolsósorban pedig az eszéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék egyik fő kezdeményezője és alapítója.

Munkásságát több szakmai és állami díjjal ismerték el. 

Kiemelkedő jelentőségű és számos újdonságot hordozó munkái közül többet is lefordítottak horvátra, ezáltal a drávaszögi és a szlavóniai magyar kisebbség története, illetve öröksége, átlépve a nemzeti és nyelvi határokat, szélesebb körben is ismertté vált.