Pávkovics Gábor (Fidesz-KDNP) nyerte a mohácsi polgármester-választást

0
10

Pávkovics Gábort (Fidesz-KDNP) választották polgármesterré a mohácsiak a Duna-parti városban a vasárnap tartott időközi önkormányzati választáson.

A választas.hu oldalon a szavazatok 100 százalékos feldolgozottságánál kiadott tájékoztatás szerint a polgármesteri tisztségre pályázó három jelölt közül Pávkovics Gábor 4708 szavazatot kapott, míg a múlt ősszel, az MSZP jelöltjeként megválasztott polgármester, Csorbai Ferenc, a Változást Akarók Nemzedéke Közéleti Egyesület (VAN) aspiránsaként 3369 voksot szerzett. Bernáth Csillára, a Mi Hazánk Mozgalom (MHM) jelöltjére 265 szavazat érkezett.

Pávkovics Gábor megválasztott polgármester az eredményeket értékelő, a közösségi oldalán tett nyilatkozatában megköszönte választóinak hogy „az elmúlt húsz év stabilitásának, sikereinek és társadalmi nyugalmának folytatása mellett tették le a voksukat”. Hozzátette: ahogyan a városi közgyűlés tagjaként is tette, polgármesterként is minden mohácsiért fog dolgozni legjobb tudása szerint.

Az időközi választást azért kellett megtartani, mert a mohácsi képviselő-testület július elején – Pávkovics Gábor alpolgármester, képviselő előterjesztése alapján – kimondta feloszlását.

Mohácson a 2019-es őszi önkormányzati választásokon Csorbai Ferenc (akkor még az MSZP jelöltjeként) azt követően válhatott a Duna-parti település polgármesterévé, hogy egyedüli ellenfele, a várost 1998 óta irányító, a posztért ismét induló Szekó József (Fidesz-KDNP) tavaly szeptember végén elhunyt.

Pávkovics Gábor tavaly ősszel már az alakuló ülésen nyilvánvalóvá tette: amint a jogszabályok lehetővé teszik, szeretnék feloszlatni a testületet új helyhatósági választás kiírása érdekében. „Tartozunk a városnak azzal, hogy tisztességes, becsületes versenyben dőljön el az új polgármester személye” – mondta akkor a Fidesz-KDNP képviselője.

Jankovics Róbert gratulált Mohács új polgármesterének

Jankovics Róbert, a HMDK elnöke gratulált Pávkovics Gábornak, Mohács új polgármesterének. Levelében úgy fogalmazott, hogy a horvátországi magyarság jelentős  részének az életében Mohács fontos szerepet játszott, a Pélmonostorral ápolt sokéves testvérvárosi kapcsolaton túl hatalmas segítséget nyújtott az 1991-es háborús menekültek elhelyezésében, oktatásuk, egészségügyi ellátásuk megszervezésében. 2011-ben pedig a mohácsi városházán horvátországi magyarok tehették le elsőként a világon az állampolgári esküt, köztük a HMDK vezetői is. Jankovics biztos abban, hogy a HMDK-nak és a Duna-parti településnek a karizmatikus városvezető, az elhunyt Szekó József idejében kialakított kapcsolatát az új polgármester is ápolni, erősíteni fogja.