Parlamenti képviselőnk a Grubišno Polje-i és belovári magyar egyesületek vezetőivel találkozott

A Grubišno Polje-i Magyarok Közösségének meghívására a múlt héten Gerbavácon (Grbavac) szerveztek találkozót, amelyen parlamenti képviselőnk mellett részt vett Horvat Pavao és Tóth Sándor, a Grubišno Polje-i magyarok egyesületének elnöke és alelnöke, Biloš Slađana, a Grubišno Polje-i magyar kisebbségi önkormányzat elnöke és Farkas Anita, a Belovári Magyarok Egyesületének elnök asszonya.

A Belovár-Bilogora megyei szervezetek vezetői beszámoltak eddigi tevékenységeikről és aktuális problémáikról is, amelyek megoldásában Jankovics képviselő segítséget ígért.

A beszélgetést követően a helyiek megmutatták a gerbaváci Magyar Ház tárlatát, amely a nyugat-szlavóniai magyarság egykori hagyományos életmódját hivatott bemutatni.

– Képviselőként az elmúlt néhány évben megtettem mindent, hogy mindegyik, a magyar kultúrát és hagyományokat bármely szinten őrző magyar egyesület működése zavartalan legyen, és ebben, úgy érzem, sikerült is komoly áttörést elérni. A Belovár-Bilogora megyében működő magyar egyesületek is rekordnagyságú támogatásban részesülnek az utóbbi években, mindentől függetlenül. Fontos számunkra, hogy minden horvátországi magyar jól érezze magát a szülőföldjén – nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert HMDK-elnök, parlamenti képviselő.

Tóth Sándor, a Grubišno Polje-i magyarok egyesületének alelnöke elmondta, nagy öröm számukra Jankovics Róbert látogatása, akinek így beszámolhattak a magyarság érdekében végzett tevékenységükről.

– A térség egyik legaktívabb egyesülete vagyunk, számos szekciónk van, több rendezvényt is tartunk, számos helyen képviseljük magyarságunkat itthon és Magyarországon is. Jankovics képviselőnek hálásak lehetünk, aki megígérte, hogy minden segítséget megad, hogy tovább dolgozhassunk a magyar hagyományok továbbadásán, a magyar néptánchagyomány megőrzésén, hiszen mindannyiunk érdeke, hogy a magyar közösség szervezetei még sokáig működjenek ezen a területen – mondta Tóth Sándor.