Párját ritkító esemény: a megye első megyeközi magyar nyelvi versenye

68
Šolaja Dolores tanárnő diákjaival

A belovári IV. Általános Iskolában 2020 óta rendeznek magyar szépolvasási versenyt. Az idei megmérettetés megyeközi szintűvé nőtte ki magát, részt vettek rajta a Belovár-Bilogora megyei és a Verőce-Dráva mente megyei diákok.

Belovár-Bilogora megyében a magyar nyelvet a diákok önkéntes alapon tanulják, és az oktatóknak már idegen nyelvként kell kezelniük. Korunkban (is) rendkívül nagy jelentősége van az idegen nyelvek ismeretének, ez adta az ötletet Šolaja Doloresnek, a belovári IV. Általános Iskola angol-magyar szakos tanárának 2020-ban, hogy magyar szépolvasási versenyt rendezzen az intézmény falai között, de már akkor megszületett az ötlete a megyék közti megmérettetésnek is.

Idén február 17-én rendezték az első megyeközi magyar szépolvasási versenyt, a zsűritagok elmondása szerint rendkívül sokat fejlődtek a diákok.

A verseny legjobbjai továbbjutottak a megyeközi verseny döntőjébe. Ezen a megmérettetésen Belovár-Bilogora megyei és Verőce-Dráva mente megyei diákok is részt vettek.

A versenyzők értékes nyereményekkel gazdagodtak, közéjük tartozik egy budapesti kirándulás is, köszönhetően a Belovár-Bilogora megyei magyar kisebbségi önkormányzat támogatásának, amely már hosszú ideje szponzora a rendezvénynek. A Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma is az esemény támogatói között szerepel.

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.