Parasztkonyha Dályhegyen: hegyibabfőzés a Hegyháton

0
126

A HMDK Gazdaköre második alkalommal rendezte meg Parasztkonyha nevű gasztronómiai programját, melyre szinte az egész Kárpát-medencéből érkeztek résztvevők, gazdaszervezeteiket képviselve. A csapatoknak az Erdődi-háton hagyományos ételnek tekinthető hegyibabot kellett elkészíteniük.

A tavalyi Parasztkonyha sikerén felbuzdulva Gazdakörünkben már tavaly elhatározták, hagyományt fognak teremteni ebből a programból.

Az eseményre múlt pénteken került sor Dályhegyen, mintegy 120 résztvevővel; vajdasági, kárpátaljai, felvidéki gazdakörök neveztek csapatot a hazai jelentkezőkön kívül, hogy a babfőzésben mérjék össze szakácstudományukat.

– A Parasztkonyha lényege, hogy egy-egy vidék hagyományos ételét kell „feleleveníteniük” a résztvevőknek. Dályhegy szőlőtermő vidék, ahol az ún. hegyibab tradíciónak számít, ezért esett a választásunk a babfőzésre – nyilatkozta lapunknak Szabó Attila, a Gazdakör elnöke.

Hozzátette, a hagyományos konyha fenntartásán túl meglévő kapcsolataik ápolása is célja programjuknak – idén szinte a teljes Kárpát-medencéből fogadtak vendégeket.

Az eseményen jelen volt Gárdos Béla eszéki magyar konzul, Torda Márta, a Kárpát-medencei Együttműködések Főosztályának vezetője és Mészáros Balázs vezető-kormányfőtanácsos is.