Pályaorientációs előadás és miniszterhelyettesi látogatás a magyar központban

260

A múlt szerdán a magyarországi Oktatási Hivatal munkatársai pályaorientációs előadást tartottak Eszéken a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ (HMOMK) diákjainak. Másnap a horvát Tudományos és Oktatási Minisztérium miniszterhelyettese látogatott el az intézménybe.

A magyar Oktatási Hivatal képviselői május 16-án a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ könyvtárában pályaorientációs előadást tartottak az iskola középiskolájának 3. osztályos tanulói számára. Az eszéki előadáson a hiányszakmákról és magyarországi továbbtanulási lehetőségekről is szó volt. Az előadást követően a magyar állami szerv munkatársai a horvátországi magyar oktatási intézmények vezetőivel ismertették az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program részleteit. Az esemény a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának támogatásával jött létre.

– Üzenetértéke van annak, hogy a magyar kormánypolitika a stratégiai tervezésnél a kisebb nemzetrészeket sem téveszti szem elől. Intézményünk számára fontos, hogy erre az eseményre nálunk került sor. Külön köszönet a pedagógusfórumnak is a rendezésért – mondta Andócsi János, a magyar központ igazgatója, aki hozzátette azt is, hogy az előadások nagyon hasznosak voltak, mert a magyar intézményvezetők képet kaptak arról, hogy milyen lehetőségeket is nyújt az anyaország a különféle képzési formákkal kapcsolatban.

Hamarosan megkezdődhet a kollégium építése

Május 17-én Vlado Prskalo, a zágrábi Tudományos és Oktatási Minisztérium miniszterhelyettese és Mirela Kalazić, Eszék-Baranya megye oktatásért felelős előadója látogattak el az intézménybe. A központ igazgatója bemutatta a vendégeknek az iskolát, és a jövőbeni tervekről is beszélt. A látogatás apropóját a diákotthon építése adta. A vendégeket arról tájékoztatta, hogy befejeződött a közbeszerzési eljárás első szakasza. A központ igazgatója reményét fejezte ki, hogy a minisztérium a legrövidebb időn belül kiválasztja a kivitelezőt, és végre elkezdődhet az építkezés. Vlado Prskalo elmondta, rendkívül örül annak, hogy a magyar iskolaközpontban a 21. századnak megfelelő feltételek között tanulhatnak a diákok.

A Tudományos és Oktatási Minisztérium lapunk kérdésére válaszolva hivatalosan is megerősítette, hogy jelenleg a benyújtott pályázatok feldolgozása és értékelése van folyamatban.

 

Május 21-én, hétfőn búcsúztak az Eszéken működő Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ végzős középiskolásai alma materüktől. Idén 7 diák ért végére élete egy korszakának a HMOM Központban.