Paljenje svijeća u duhu došašća

0
11

Generalni konzulat Mađarske u Osijeku ove je godine prvi put organizirao paljenje adventskih svijeća za srednjoškolce u Prosvjetno-kulturnom centru Mađara (PKCM). Na događaju, koji je održan s namjerom stvaranja tradicije su poznate javne osobe zapalile svijeće iščekivanja.

Advent se tradicionalno odnosi na iščekivanje ili došašće. U tom razdoblju ulice odijevaju svečano ruho, a božićni se ugođaj uvlači  u naše domove.

U duhu došašća je Generalni konzulat Mađarske u Osijeku organizirao paljenje svijeća s namjerom stvaranja tradicije. Glavni su likovi događaja, koji je prvenstveno namijenjen srednjoškolcima, javne osobe iz Hrvatske i Mađarske koje ispričaju njima dragu priču, a zatim zapale svijeću na adventskom vijencu. Ovogodišnji događaj imao je četiri prve svijeće kao i svake godine. Veleposlanik Mađarske u Zagrebu, dr. Csaba Demcsák je prisutnim učenicima i gostima ispričao jednu usporedbu. Prema usporedbi, dijete je poput nenaoštrene olovke: kako ne bi ostalo tupo, mora se odgajati i obrazovati. Voditeljica Katedre za mađarski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Osijeku, Anna Lehocki-Samardžić oživjela je uspomenu božićnih bombona iz djetinjstva čiji miris joj od tada grije srce. Izvršni predsjednik DZMH, Oliver Matijević rekao je da kao dijete nije uvijek bio zadovoljan poklonima, zbog čega je već požalio budući da je sada svjestan da su bili od srca. Ravnatelj PKCM, Janoš Andoči prisjetio se omiljene zimske zabave iz djetinjstva, sanjkanja.

Nakon što su upaljene sve četiri svijeće, glavna uloga pripala je kazališnom timu Hóra iz Segedina, koji je publiku zabavio produkcijom adventskih pjesama. Na kraju izvedbe je generalni konzul Mađarske u Osijeku, János Fuzik srednjoškolcima podijelio pakete slatkiša i CD s mađarskim pjesmicama.

– Kada sam započeo svoju misiju kao generalni konzul, primijetio sam da su srednjoškolci na dosadašnjim događanjima konzulata dobivali manje pažnje od ostalih dobnih skupina. Došašće se pokazalo izvrsnom prilikom za popunjavanje ove “praznine”, stoga smo ovaj događaj namijenili prvenstveno njima. Suprotno našim primarnim planovima, zbog epidemije, ove godine nismo mogli pozvati gosta iz Mađarske, nadamo se da će sljedeće godine biti drugačije i moći ćemo zajedno proslaviti adventsko razdoblje – rekao je generalni konzul, János Fuzik.