Paljenje svijeća na ulicama Kotline, Kn.Vingorada, Suze i Zmajevca

0
38

Komemoracija na više od tisuću nevinih Mađara iz Hrvatske pobijenih partizanskom osvetom nakon završetka II. svjetskog rata.

Nesumnjivo je najtužnija zima Mađara u Baranji bila na prijelazu 1944.-45., kada su strahote drugog svjetskog rata dosegli državne granice toga vremena. Fronta je prešla i našom državom nanijevši štetu, ali njezine tragične posljedice bile su akcije krvoločnih partizana koji su stigli sa sovjetskom vojskom. Na području bivše Jugoslavije s mađarskim stanovništvom provodile su se sistematske osvete, pri čemu je ubijeno 40 000 Mađara uključujući mnoge iz Baranje. U organizaciji udruge mladih “Hegyalja” tijekom vikenda su se prisjećali na ubijene i stanovnici nekih baranjskih sela. Udruga takve događaje organizira već nekoliko godina.

Prvi put ove godine komemoracija je proširena na nekoliko naselja, jer je osvete bilo svugdje.  Ožalošćeni su u Kotlini kod Turul kipa odali počast, a u Keževim Vinogradima su upaljene svijeće kod spomen ploče Ferenca Faragoa, hladnokrvno ubijenog lokalnog reformatskog svećenika. Nakon toga, komemoracija se nastavila u Suzi kod “bastiona”, gdje su spomen ploče.  Zadnja stanica komemoracije bila je Zmajevac.

– Komemoraciju na mađarske žrtve masakra smatramo vrlo važnim.  Žrtve razornog rata bili su obični ljudi, mladi poput nas. Ove godine odlučili smo promijeniti tradicionalno sjećanje u prosincu, tako da smo u čast svakoj žrtvi upalili svijeću, u svakom od pogođenih naselja- rekao je Daniel Hordoši, predsjednik udruge mladih “Hegyalja”.

Prisutni su i ove godine zapalili stotine svijeća na glavnim ulicama naših sela, što je, osim odavanja počasti, imalo i upečatljiv učinak, jer su fenomen zabilježili i prolaznici.

Komemoraciju, koju je sponzorirao DZMH,  prisustvovao je i Robert Jankovics, naš mađarski saborski zastupnik.