Paketi za početak školske godine onima koji su odabrali mađarsko obrazovanje

34

Program za početak školske godine ozbiljna je snaga zadržavanja u Karpatskom bazenu, u mađarskim regijama izvan matične države – naglasio je Péter Szilágyi, zamjenik državnog tajnika za nacionalnu politiku Mađarske, nakon što je u srijedu pod svečanim okolnostima predao pakete za početak školske godine učenicima koji pohađaju obrazovni program na mađarskom jeziku.

Nándor Csapó, predsjednik Foruma mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj (FMPDH), djeci i roditeljima koji su pristigli na podjelu paketa za početak školske godine, govorio je o važnosti obrazovanja na materinjem jeziku i o njegovoj moći u očuvanju identiteta. Govorio je o važnosti programa pod nazivom „Na mađarskom u domovini“, kojeg stručna organizacija provodi više godina, o tome kako DZMH kroz razne programe pruža potporu obrazovanju na mađarskom jeziku, mađarskim institucijama. Zahvalio je roditeljima na odabiru obrazovanja na mađarskom jeziku, zahvalio se i donatorima programa, među ostalima Državnom tajništvu za nacionalnu politiku Mađarske i Zakladi Bethlen Gábor.

Državni tajnik Péter Szilágyi u svome pozdravnom govoru formulirao je: pored većinskog naroda, jako je teško osigurati sve potrebne uvjete kako bi Mađari ostali u domovini. Zbog toga – kako je rekao – bismo s programima voljeli postići to kako bi naši najmlađi, osim u svojim obiteljima, i u mađarskim institucijama mogli upiti u sebe mađarsku kulturu, mađarski jezik i mađarsku povijest. Još je dodao kako sve to može funkcionirati samo ako postoji jedna dobra organizacijska struktura, to se odnosi  na matičnu državu, ali i na mađarske institucije preko granice. Zato svaka institucija – bilo da je ona politička, strukovna ili kulturna, odnosno vjerska ili civilna – svaka za sebe mora obaviti odgovarajuće zadatke – objasnio je. Podsjetio je: u proteklom razdoblju u regiji su se odvila brojna unapređenja, dogodila su se poboljšanja među vrtićima, školama i učeničkim domovima, i tu se misli i na njihovo funkcioniranje.

S radošću je naglasio kako će tijekom godine, osim ove podjele paketa za početak školske godine, biti takvi programi – potpore u obrazovanju i odgoju i stipendije – uz pomoć kojih djeca, odnosno roditelji dobivaju nove mogućnosti. Potom su, zajedno s  Nándorem Csapójem podijelili pakete za početak školske godine za prve i pete razrede osnovnih škola i prve razrede srednjih škola.

Na svečanoj dodjeli upisnih paketa prisutni su bili Judit Pirityiné Szabó, voditeljica odjela državnog tajništva za nacionalnu politiku Mađarske i Magdó János, konzul Mađarske u Osijeku.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.