Ovogodišnji Kakasütés je održan u skladu sa epidemiološkim mjerama

0
21

U Vardarcu je održan Kakasütés u smanjenom obliku  – program je protekao bez posjetitelja, naglasak je bio na oživljavanju običaja, koji je cilj Kulturno umjetničkog društva Vardarac, kako se ne bi prekinula tradicija u baranjskom selu.

Početkom prošle godine, Kakasütés u Vardarcu je bio jedan od posljednjih značajnijih programa prije izbijanja epidemije korona virusa. Nakon toga, ne računajući kraća ljetna i jesenska razdoblja, nisu se mogle održavati veće manifestacije.

- Reklám -

Kakasütés je danas već naširoko poznat u Karpatskom bazenu, dio je Riznice Mađara izvan matične zemlje. Tome su pridonijeli mladi ljudi Vardarca, koji su prije devetnaest godina oživjeli nekada poznati pokladni narodni običaj na ovome području. Kulturno umjetničko društvo Vardarac je osmislilo pokladni program kao nadopunu tome običaju, i tako do danas postala jedna od najvećih pokladnih manifestacija na ovome području.

Ali, što je to  Kakasütés? Nekada davno se na postni utorak u poslijepodnevnim satima, ispred neke od krčmi ukopala pijetlova glava ili živi pijetao. Zainteresirani gledatelji, mladež, bi stali uokolo, onome tko je trebao udariti pijetla, su svezali povez preko očiju. Okrenuli bi ga nekoliko puta u krug i tada bi štapom trebao pogoditi pijetlovu glavu. Ako ne bi uspio, pokušao bi slijedeći, sve dok netko ne bi uspio u zadatku.

Današnji njegovatelji narodnih običaja trebaju pogoditi perad pripremljenu od pliša. Djevojke ga svezanih očiju trebaju štapom pogoditi, a koja pogodi, dobije poklon, i vjeruje se da će se uskoro i udati.

Dio pokladnih običaja je i povorka. Ulicama mjesta paradiraju mladi odjeveni u pijetlove. Paradirajuća konjska zaprega popraćena je glazbom, dok „pijetlovi“ poskakuju uokolo dama koje gledaju povorku i od njih zauzvrat dobiju jaja.

Zsolta Micheli, predsjednika Kulturno umjetničkog društva Vardarac izjavio nam je:

– Poštujući epidemijske mjere, ove godine nismo zvali goste na program kako bismo izbjegli veliku masu ljudi. Nije bilo kulturnog programa, bala niti natjecanja u kuhanju perkelta od pijetla, koji su glavni dio inače dvodnevnog programa. Ali smo oživjeli narodni običaj, što je  vjerujem najvažniji dio događaja, i prvenstveni cilj nam je da običaj Kakasütés dalje predamo mladim naraštajima na očuvanje.

 I ove godine su se u povorci našli mladi prerušeni u pijetlove, pogodila se pijetlova glava (od pliša) u centru sela. Vrijedne žene društva su ispekle i podijelile blizu 1500 krofni. I ove godine je povorku upotpunila konjska zaprega Jánosa Fice i Józsefa Kisa, koji su prevozili svirače Aranycsárdás iz Korođa, kao i nezaobilazna pokladna pomagala – čamac i peć, kako bi time otjerali zimu, sačuvali mještane od poplave, i otjerali korona virus koji već godinu dana hara svijetom.

Kakasütés je svake godine organiziran uz potporu Savjeta za nacionalne manjine i zakladu Bethlen Gábor.