Ovogodišnji Dani Mađara u Osijeku završili su ogromnim kružnim čardašem

0
15

Mađarsko kulturno društvo Népkör iz osječke Retfale po 22. puta je organiziralo Dane Mađara u Osijeku. Na štandovima se prodavala mađarska hrana i proizvodi ručne proizvodnje, a na podiju su se izmjenjivale mađarske folklorne skupine.

Ovog vikenda nije bilo vrijedno posjetiti samo Kopačevo, gdje su se odvijali Ribarski dani, već i Osijek. U subotu se na Trgu Ante Starčevića održala najveća manifestacija Mađarskog kulturnog društva Népkör, Dani Mađara u Osijeku.

-Prošle godine zbog epidemije korona virusa nismo mogli održati Dane Mađara u Osijeku, tada smo se na našu najveću manifestaciju prisjetili samo jednom malom izložbom. Ove godine smo pak odlučili kako ćemo ju svakako održati, da tako kažem održavanjem manifestacije darivat ćemo našu publiku – za naš list je rekao Daniel Magdika, predsjednik udruge, dodajući kako je cilj prve ovakve manifestacije bilo okupiti Mađare grada i regije, odnosno kako bi većinskom narodu prikazali mađarske običaje, kulturu i gastronomiju.

- Reklám -

Na štandovima mađarska hrana i ručni radovi

Na štandovima su i ovoga puta mađarske udruge i mali poduzetnici izložili svoje proizvode: mađarsku hranu, suvenire, ručne radove.

Većina mađarske zajednice živi u Baranji, ali brojna kulturna društva djeluju širom Hrvatske, tako je ove godine na manifestaciji gostovalo Mađarsko kulturno društvo Móricz Zsigmond iz Pule. Svoje štandove su izložili i Katedra za mađarski jezik i književnost Filozofskog fakulteta Osijek i Generalni konzulat Mađarske u Osijeku.

Prvo su nastupile dječje plesne skupine kulturno-umjetničkih društava iz Suze, Starih Jankovaca i Korođa, prikazale su dječje plesove. Zatim je slijedio najupečatljiviji dio programa, povorka. Gledatelji su se mogli diviti svečanim narodnim nošnjama prisutnih folkloraša.

Otvorenje

Program su otvorili Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara i János Fuzik, generalni konzul Mađarske u Osijeku, koje je Daniel Magdika, predsjednik Mađarskog kulturnog društva Népkör, darivao spomen-plaketom. U drugom dijelu kulturnog programa prvo je nastupio zbor kulturnog društva Népkör, a potom odrasle skupine folklora.

Nastupile su mađarske plesne skupine iz Starih Jankovaca, Suze i Korođa, puhački glazbeni ansambl Ércbányász i mažoretkinje iz Pečuha, folklorna skupina Vadrózsa iz Budimpešte, kao i domaćini, folklorna skupina Népköra.

Nakon što su i posljednji plesači sišli s podija, započeli su plesati čardaš na trgu. U tom plesu nisu imali mjesto samo oni koji su bili odjeveni u narodne nošnje, već je bilo tko mogao zaplesati, tako je Dan Mađara u Osijeku završen jednim upečatljivim kružnim čardašem preko cijeloga Trga.