Oviolimpia kellemetlen mellékzöngékkel

946
kopacsi-ovoda

A pécsi Kertvárosi Óvoda Siklósi Úti Tagóvodájának szervezésében múlt csütörtökön oviolompiára került sor, ahol a pécsi óvodák mellett a kopácsi óvodások csapata is versenyzett.

Az oviolimpia elsődleges célja a szervezett, játékos sportolási lehetőség, ami erősíti az óvodába járó gyermekek összetartozását. Azon túl, hogy jó hangulatban, ovis társaikkal együtt vehetnek részt az eseményen, számos pozitív hatása is van a rendezvénynek. Lehetőségük van önmaguk kipróbálására és a siker átélésére. Játékos formában szereznek tapasztalatot a verseny légköréről, s önmaguk kipróbálása közben megismerik képességeiket, tanúbizonyságot tesznek küzdeni tudásukról. A pécsi óvodások mellett egy csapattal a kopácsiak is beneveztek.

A bellyei Gerle óvoda kopácsi tagozati óvodájában is nagy hangsúlyt fektetnek az óvodai mozgásfejlesztésre, hogy a gyerekek mozgásigényét kielégítsék, és bővítsék mozgástapasztalataikat.

Ruzsicska Ilonka óvónő elmondta, a szervezőkkel, a pécsi Kertvárosi Óvoda Siklósi Úti Tagóvodájával több éve tart a kapcsolatuk. Tavaly zárult az a kétéves projekt is, amely a Comenius Iskolai Együttműködés keretében Egészségtudatos magatartás alakításának intézményi lehetősége címmel valósult meg, és amelyen négy ország öt óvodája, köztük a pécsi és kopácsi óvoda is részt vett.

olimpia

– A projekt ugyan lezárult, de a kapcsolatot tovább ápoljuk a baranyai megyeszékhelyen működő intézménnyel, így vettünk részt az oviolimpián is – mondta Ruzsicska Ilonka, aki hozzátette azt is, hogy az együttműködés azért is fontos, hogy további közös programokat is meg tudjanak pályázni, amelyek nemcsak a szakmai fejlődéshez járulnak hozzá, hanem a támogatások révén fejlesztéseket is megvalósíthatnak/megvalósíthatnának.

Jó lenne, ha ezzel a bellyei óvodavezetés is tisztában lenne, ugyanis a Comenius program révén mintegy 14 ezer euró támogatásban részesültek, az összegből különböző fejlesztéseket is meg kellett volna valósítani, a program hordozója, a fő résztvevő a kopácsi óvoda viszont ebből máig nem látott semmit. Az igazgatónő a pécsi oviolimpián való részvételüket is megtiltotta! A szülők emiatt a járási vezetéshez, az óvodák működtetőjéhez fordultak, és csak így tudtak elmenni a versenyre.

A bellyei óvoda vezetése nem először tanúsít ilyen hozzáállást a területi óvodákhoz.

A kopácsi szülők a tarthatatlan állapotok miatt egy levelet is megfogalmaztak, amelyben többek között kérik, hogy a hat hónapja megválasztott új igazgatónőt megismerhessék, és hogy mint egy nevelési intézmény felelős vezetője mutasson érdeklődést a problémáik iránt. Elfogadhatatlannak tartják azt is, hogy gyerekeik egyenlőtlen helyzetben vannak a központi óvodába járó gyerekekkel szemben.

Az új igazgatónővel tartott közös szülői értekezletre a napokban fog sor kerülni.