Ove godine su se mali novinari Barkóce ponovno sastali

0
17

Nakon dvogodišnje prisilne pauze, prošlog tjedna ponovno se održao kamp malih novinara Barkóce, zajednički događaj dječjeg časopisa i Foruma mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj (FMPDH). Suradnici Foruma prosvjetnih djelatnika i uredništvo Barkóce i ove je godine male novinare dočekalo bogatim programom.

Prvi kamp malih novinara Barkóce organizirali smo 2000. godine. Tih godina se održavao u Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u Osijeku, ali je bilo Barkóca kampova i na moru, a nekoliko godina smo ga povezali s kampiranjem u Zánki (Mađarska). Osim u učenju novinarstva u kampu, djeca su sudjelovala u raznim programima, koji su na neki način bili vezani uz novinarstvo, a pokazali smo im i “tehničke tajne” novinskog izdavanja.

Proteklih godina ga organiziramo u suradnji s Forumom mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj, koji osim materijalne potpore, pruža i stručnu pomoć kroz sudjelovanje svojih pedagoga.

Djelovanje uredništva i narodne dječje igre

Djeca su u ovom kampu u grupama formirala po jedno uredništvo, nakon što su izvukli uloge i naučili što je, na primjer, posao glavnog urednika ili novinara. Do kraja radionice, svaki tim je napravio naslovnicu svojih novina, a zatim su zajedno saželi svoja iskustva.

U drugom dijelu Barkóca-dana, pod vodstvom Ilonke Ružička, odgajateljice iz Kopačeva i članice predsjedništva Foruma, mogli su se upoznati s različitim narodnim igrama za djecu. Ove igre, osim što djeci pružaju zabavu, na više načina potpomažu intelektualne sposobnosti djece. Odgajateljica je odabrala takve igre tijekom kojih su pamćenjem pojedinih etapa razvijali svoje sposobnosti opažanja i mehaničkog pamćenja. Ove zajedničke igre vrlo su važne u razvijanju osjećaja zajedništva.

Djeca su zajedno provela koristan i ugodan dan, a suradnici Foruma i urednici Barkóce obećali su da će ih i sljedeći put očekivati sličan sadržajan program na kampu malih novinara.

Program je održan uz potporu Ministarstva ljudskih resursa i Sveučilišta Eötvös Loránd.