Ove godine sezonu kampa u Pomeru otvorili su mladi iz Zagreba i Vardarca

8

Počela je sezona u kampu u Pomeru – ove godine prvi su iskoristili mogućnosti za vježbanje i odmor u Mađarskom jezičnom i kulturnom centru Kralj Salomon DZMH na Istarskom poluotoku, članovi zagrebačkog Mađarskog kulturnog društva Ady Endre sa svojim citraškim i folklornim grupama, kao i dječja plesna skupina Gerle Kulturno-umjetničkog društva Vardarac.

Pomer se nalazi na južnom dijelu Istarskog poluotoka, sjeverno od Pomerskog zaljeva, samo osam kilometara od Pule. DZMH je ovdje prije dvije godine otvorila kamp pod nazivom Mađarski jezični i kulturni centar Kralj Salomon, s ciljem da mladim članovima mađarskih folklornih skupina, koji marljivo vježbaju tijekom cijele godine, pruži mogućnost kampiranja na obali Jadrana.

Sezonu su otvorili Zagrepčani…

Mađarsko kulturno društvo Ady Endre osnovali su 1932. godine Mađari koji žive u Zagrebu, kao i mađarski studenti iz Vojvodine i Hrvatske koji su studirali u glavnom gradu. Društvo Ady i danas provodi mnoge različite aktivnosti: imaju dramsku grupu, glazbenu sekciju, mješoviti zbor i sekciju za stolni tenis, a već neko vrijeme organizira i tečajeve za citraše i narodni ples.

-U društvu pridajemo veliku važnost radu s djecom s ciljem prenošenja mađarskih običaja – rekao je Zoltan Balaž Piri, potpredsjednik Kulturno-umjetničkog društva Ady Endre, voditelj citraške skupine, te dodao kako zahvaljuje DZMH na ovoj veličanstvenoj prilici, citraši i plesači sada su imali po prvi puta priliku za boravak u Pomeru. Osim vježbanja, uspjeli su posjetiti i Pulu gdje su uspješno obnovili suradnju s Kulturno-umjetničkim društvom Móricz Zsigmond iz Pule.

….a njih je zamijenila folklorna skupina iz Vardarca

Nije slučajno što je njegovanje mađarskog narodnog plesa postalo najvažnijom djelatnošću mađarskih kulturnih udruga. Osim uloge u njegovanju tradicije, oblikovanju zajednice i razvoju tjelesnih sposobnosti, ima veliku važnost u očuvanju nacionalnog identiteta. Mađarske plesne grupe nastoje prenijeti znanje stečeno kroz višegodišnji rad na najmlađe, kako bi osigurale svoj opstanak.

U Kulturno-umjetničkom društvu Vardarac prije više od deset godina počeli su se baviti radom s mlađim naraštajima. Trenutno dječju plesnu skupinu Gerle vode u dvije dobne skupine, od kojih su stariji, zahvaljujući DZMH, mogli vježbati najnovije koreografije u jedinstveno lijepom okruženju.

Žolt Micheli, predsjednik udruge, izjavio je da su vrlo zahvalni DZMH što na ovaj način podržavaju njihov rad. Članovi grupe su, pod vodstvom koreografa Tamása Lieszkovszkya i Lívije Andoči, učili nove plesne korake. Naravno, tih nekoliko dana bilo je idealno za djecu da se bolje upoznaju, što je bila izvrsna prilika za izgradnju tima. Imali su priliku i upoznati znamenitosti obližnje Pule. Kampom su završili proljetnu sezonu, nakon čega slijedi nekoliko tjedana odmora, a zatim ih čekaju jesenski nastupi, za koje su već počeli stizati pozivi.

Tijekom cijelog ljeta, plesne skupine će se izmjenjivati u centru u Pomeru, tako da će i ove godine ovdje boraviti više od sto mladih.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.